Сряда, 26 юни 2024

26.06.2024

Последвайте ни

Вятърен парк със 70 турбини ще се изгражда край Генерал Тошево

Край Генерал Тошево се планира изграждане на голям ветроенергиен парк „ВПД УИНД 1” и съпътстваща техническа инфраструктура. Паркът ще включва до 70 ветроенергийни съоръжения, които ще бъдат разположени в землищата на с. Житен, с. Сноп, с. Градини, с. Пчеларово и с. Дъбовик в община Генерал Тошево.

Инвестиционното предложение е на „ВПД УИНД 1” ЕООД. Варненското дружество е част от групата wpd – водеща германска компания, специализирана в проектирането, разработването, изграждането и оперирането на ветроенергийни и соларни паркове. Компанията присъства в 31 страни на 4 континента и има обща инсталирана мощност 6670 MW. Wpd играе важна роля за енергийната трансформация в световен мащаб. Във връзка с необходимостта от постепенна декарбонизация на икономиката и гарантиране сигурността на енергийните доставки, компанията планира ускорена реализация на своите проекти в България.

ВЕИ-паркът край Ген. Тошево ще има три отделни подобекта с осигурена технологично обвързаност между тях. В два от тях ще бъдат разположени по 35 кули с мощност до 10 MW, а в третия – подстанцията.

 

 

c