Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Деня на шоколада

7 юли се чества като Европейски ден на шоколада, или само Ден на шоколада, защото се отбелязва по цял свят. Счита се, че на тази дата през 1550 година от Америка в Испания пристига първата партида шоколад. Оттогава той се е превърнал в обичано лакомство на Стария континент, на което се наслаждават хора от всички възрасти и произход. Иначе историята на шоколада датира от древната централноамериканска цивилизация на олмеките, които започнали да отглеждат какаови зърна около 2000 г. пр.н.е.

Сладкото изкушение е изделие, произвеждано от ферментирали, изпечени и смлени семена от какаово дърво. Основните съставки на шоколада са какаовата маса - сухата част на какаовите семена, и какаовото масло - мазнините в семената. Натуралният шоколад се произвежда от тези две съставки, като се добавя и подсладител, най-често захар. Допълнително в шоколада могат да се съдържат мляко (получава се млечен шоколад), различни видове ядки, стафиди, както и други плодови пълнежи. Само от какаово масло, без да се добавя какаова маса, се произвежда бял шоколад. Предлага се и аериран шоколад, съдържащ известно количество въздух под формата на мехурчета.

Три четвърти от производството на какао днес е в Западна Африка. Какао се произвежда поне от 3 000 години в Мексико, Централна и Южна Америка, като най-ранният документ за това е отпреди 1 100 г. пр.н.е. Консумацията на шоколад в умерени количества може да намали кръвното налягане. Станало е традиция на много празници да се подаряват предмети, изработени от шоколад. Най-често на рожден ден се подаряват шоколадови бонбони, по Великден шоколадови яйца и шоколадови зайчета, за Деня на любовта шоколадови сърца и др.

Според съвременната статистика през живота си човек изяжда средно около 10 000 шоколадови блокчета.

Как да отбележим деня?

Опитайте нови вкусове: Разгледайте разнообразие от вкусове на шоколад с уникални комбинации като карамел, ядки, морска сол или подправки.

Шоколад в кухнята: Бъдете креативни и правете шоколадови лакомства у дома, като торти, браунита, бисквитки или покрити с шоколад ягоди.

Посетете магазини за шоколад: Научете повече за процеса на производство на шоколад, като посетите близките магазини или фабрики за шоколад и се насладете на някои вкусни проби.

Организирайте парти за дегустация на шоколад с приятели и семейство, като сравнявате различни шоколади от различни марки или региони.

Направете шоколадови подаръци: Създайте персонализирани шоколадови подаръци, като домашно приготвени трюфели, шоколадова кора или потопени в шоколад плодове за вашите близки.

Подкрепете етичния шоколад: Изберете шоколадови бонбони, направени с висококачествени съставки, и подкрепете фирми, които дават приоритет на честната търговия и устойчивото снабдяване.

Споделете радостта: Подарете шоколадови блокчета или домашно приготвени лакомства на приятели, семейство или колеги.

c