Вторник, 16 юли 2024

16.07.2024

Последвайте ни

Община Шабла с три одобрени проекти – класна стая на открито и зона за спорт в с. Граничар

По друг проект ще се ремонтира пасарелка в с. Дуранкулак и монтират парково осветление, пейки и кошчета за отпадъци

За поредна година, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) обявиха конкурс в рамките на Национална кампания „За чиста околна среда – 2024 г.“ на тема „Обичам природата – и аз участвам“.

На проведени заседания на комисията по оценка на проектните предложения са постъпили 1128 проекта на общини и кметства, от които 323 са одобрени за финансиране. Сред тях са и проектите на кметство Дуранкулак – „Мост на всички възрасти“ на стойност 14999,80 лв. с ДДС и на кметство Граничар „Изграждане на спортна площадка с фитнес уреди на открито в с. Граничар, община Шабла“ на стойност 15 000 лв. с ДДС. По първият проект се предвижда ремонт на пешеходна пасарелка, закупуване, доставка и монтаж на парково осветление, пейки и кошчета за отпадъци. Създаване на метални арки за озеленяване, засаждане на многогодишни храстови и увивни растения. По вторият проект се предвижда създаване на зона за спорт и отдих на открито и закупуване на спортни съоръжения.

На проведени заседания на комисията по оценка на проектните предложения са постъпили и 507 проекта на училища, ЦПРЛ и детски градини, от които 150 са одобрени за финансиране. Сред тях е и проект „Възстановяване на географската площадка в двора на Средно училище „Асен Златаров“, гр. Шабла“ на стойност 7500 лв. с ДДС. Основната идея залегнала в проектното предложение е да се създаде „класна стая“ на открито, където учениците да могат забавно и достъпно да се обучават в природосъобразна среда в двора на училището и да придобият полезни навици за опазване на околната среда. Проектът ще бъде едно естествено продължение в практически смисъл на теоретичните познания, които получават по време на учебния процес. Поставените задачи са: реставрация на географската площадка (включваща ремонт на водопроводната мрежа на картата на Черно море, реставрация на липсващите части от релефните карти и боядисването им) поставяне на осветление, дървени пейки, кошчета за отпадъци, поставяне на ограда на географската площадка.

При реализирането и на трите одобрени проекта ще бъде положен доброволен труд и работа в екип с цел повишаване съзнанието на учениците и гражданите по опазването и съхранението на заобикалящата ни природна среда, защото успоредно с екологосъобразното се създава и гражданско поведение.

Снимката е илюстративна

c