Вторник, 16 юли 2024

16.07.2024

Последвайте ни

Приключи жътвата на камелина в Добруджа, предстоят анализи

Приключи жътвата на камелина - земеделска култура, преоткрита в Добруджа. Растението, което се отглежда на експериментална площ от десет декара край Генерал Тошево, е ново за модерното земеделие в България, но всъщност произлиза от Европа и е било традиционно за страната ни в миналото.

Камелина - нова маслодайна култура в Добруджа (ВИДЕО) 

Милена Марчева, която заедно със семейството си вече десет години се занимава с биологично земеделие, съобщи за Про Нюз Добрич, че добивите от първата експериментална година все още се уточняват. Камелината изисква почистване от шумата след жътва, което затруднява точните измервания.

На експерименталното поле от 5 декара, засято само с камелина, масата добив в необработен вид е около 600 килограма общо. След почистване се очаква количеството да намалее с около 100 килограма, като добивът ще бъде приблизително 100 килограма чист материал на декар. На другите 5 декара, където камелината е комбинирана с грах, добивите са по-ниски.

За точното изчисление на средния добив е необходимо цялата продукция да се отсее като семена и след това да се направят необходимите анализи.

Аграрният университет в Пловдив провежда експерименти с камелина за трета година като част от международен проект с участие на научни и екологични организации от Полша, Италия, България и Турция. Опити се извършват на биологично сертифицираното поле край Генерал Тошево на Милена Марчева и се финансират от Фонд "Научни изследвания" към Министерството на образованието и науката.

Милена Марчева е доволна от качеството на продукцията, но уточнява, че тя се изпраща в Пловдив за анализи, за да се оцени рентабилността.

Разходите за отглеждане на камелина са сравнително ниски, дори и след разходите за почистване на културата. Марчева посочва, че отглеждането на камелина е по-евтино в сравнение със слънчоглед. Най-важното според нея е намирането на пазар за продукцията.

c