Сряда, 14 август 2024

14.08.2024

Последвайте ни

Нов роял бе закупен за град Балчик, "премиерата" му ще е на фестивала “Дни на класиката”

През 2017 г. в Деня на пианото бе поставено началото на кампанията за набиране на средства за закупуване на рояла

С нов роял се сдоби Балчик, а за първи път той ще прозвучи на предстоящия фестивал „Дни на класиката“, съобщи началникът на отдел “Култура, протокол и връзки с обществеността” Сава Тихолов.

Той припомни, че през 2017 г. в Деня на пианото 29 март бе поставено началото на кампанията за набиране на средства за закупуване на роял за град Балчик и фестивала “Дни на класиката в Балчик”. Роялът вече е в Балчик.

Той ще прозвучи за първи път по време на предстоящото издание на фестивала „Дни на класиката Балчик“, който се открива на 20 юли, а фестивалните вечери занапред ще изобилстват с клавирни изпълнения.

Това е вторият нов роял Kawai, който за последните 9 месеца ще се „настани“ в “Мелницата" в Балчик. От миналата есен насам пианистите в България /и не само/ редят вече своите програми, включвайки в тях Балчик. Малките пианисти от Белия град вече имаха възможност да покажат какво са научили през годината именно на закупения през миналата есен инструмент. Скоро ще чуем учениците от музикалните училища във Варна и Бургас. Това беше идеята и тя има смисъл, посочи още Тихолов.

Снимка: Архив

c