Петък, 18 октомври 2024

18.10.2024

Последвайте ни

18 октомври – Ден на военния парашутист, празник на художниците и Ден за мониторинг на водата

18 октомври е Ден на военния парашутист от Българската армия и се отбелязва от 1994 година след решение на министъра на отбраната. На тази дата през 1944 г. парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. С цената на свидни жертви дружината овладява силно укрепения район на височината Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия. Офицерите, сержантите и войниците се сражават храбро, жертвайки живота си, за да оцелеят другарите им. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на парашутната дружина е повишен в звание.

Художниците честват своя професионален празник. На днешната дата се отбелязва денят на Свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец. Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони - на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на църковната иконопис.

18 октомври, Световният ден за мониторинг на водата,  се отбелязва от 2002 г., която e обявена за Световна година на чистата вода. Оттогава през септември и октомври в цял свят се провежда мониторинг върху качеството на водата, като се наблюдават ключови показатели за здравето на хората и жизнеспособността на екосистемите. Идеята е в този мониторинг да участва широката общественост, доброволни мониторингови групи, организации за контрол на водата, училища и неправителствени организации.

 

c