Петък, 18 октомври 2024

18.10.2024

Последвайте ни

Приключва обновяването на Комплекс "Българка" в Тервел

Обновяването на вертикалната планировка на Комплекс „Българка“ в Тервел е към своя край, съобщават от Общината. Комплексът обхваща блоковете „Ралица“, „Боряна“, „Албена“ и „Гергана“ и се намира в центъра на града. Вертикалната планировка на терена, в който е разположен ансамбълът от четирите блока, от десетки години показва проблеми.

През тази година общината се обърна към проектант, който даде проектно решение за проблемите на сградата. Премахнати и възстановени отново бяха външни стълбища, които осигуряват подход към сградите. Установено бе, че те са били изградени в разрез с нормите за подобен тип съоръжения и (без армировка) и по тази причина бяха силно обрушени и пропаднали. Възстановени бяха водоплътни тротоари около сградата . Направиха се укрепвания на междублоковите връзки.

Най-същественият проблем, който се откри и намери своето решение, е следният: Вследствие на земетресения в годините назад е нарушена целостта и водоплътноста на сградното канализационно отклонение и площадковата канализация на един от жилищните блокове. Поради тази причина отпадъчните води от входа са изтичали под стълбището, в непосредствена близост до основите на блока, като не са постъпвали в уличната канализационна мрежа. В продължение на години в мазите на блока са постъпвали замърсени води, поради филтриране от събиращите се под стълбището отпадъчни води и в района на стълбището се е създавала нездравословна среда.

Извършен е авариен ремонт, включващ разбиване и премахване на стълбището, почистване на събралите се фекалии и компрометирани земни маси, извозване на депо на отпадъците, демонтаж и почистване на компрометираната каменинова канализация и др.

Решеният проблем с канализацията на една от сградите, както и цялостното й укрепване , направено от Общината, струва 85 000 лв. на общинския бюджет. Предприетите мерки целят да премахнат проблемите на сградата преди нейното саниране.

 

c