Петък, 18 октомври 2024

18.10.2024

Последвайте ни

Имен ден днес празнуват Златка, Златина, Златан, Лукан

На 18 октомври църквата почита Света Злата Мъгленска и Свети Лука. Имен ден днес празнуват Злата, Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, Лука, Лукан и др.

Св. Злата е българска светица и великомъченица, живяла през XVIII век по време на османското владичество в Македония.

Ражда се в бедно семейство в село Слатина, Мъгленско. Злата има още три сестри. Още от малка се проличава нейната рядка красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи премеждия и става повод да понесе изпитания на велика мъченица.

Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра.

Умира на 18 октомври 1795 г., след като турците я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото ѝ на късове.

Българската православна църква чества светицата на 18 октомври. Цариградската патриаршия, както и Гръцката православна църква, Сръбската, Руската, Македонската и други църкви я честват на 13 октомври, както е записано в основния източник на житието ѝ – „Нов мартирологий“ на преподобни Никодим Светогорец.

От 2009 г. насам, по идея на българския историк проф. Пламен Павлов, света Злата Мъгленска е избрана за застъпница на българите в чужбина. На нейно име е учредено и годишното отличие на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ „Българка на годината“, което се присъжда на наши сънароднички допринесли за опазването и развитието на българското национално съзнание и културна идентичност на българските общности по света.

Свети Лука бил един от широкия кръг на 70-те апостоли на Иисус Христос. Според преданието бил родом от Антиохия, Сирия, и не бил от еврейски произход, но бил прозелит, т.е. приел юдейската вяра. 

В деня на Христовото възкресение той е един от двамата пътници за Емаус, на които се явил Иисус. След Петдесетница, когато всички апостоли тръгнали да проповядват Христовото учение по света, Лука станал спътник на апостол Павел, който го споменава в посланията си като "обичния лекар". Написал е едно от четирите евангелия, които описват живота и делата на Спасителя, затова е наречен евангелист. Написал и книгата Деяния апостолски. В нея има четири части, в които разказът е в първо лице множествено число, а това показва, че в тези случаи Лука е бил заедно с апостол Павел. Бил при него и в Рим, а след това проповядвал в Ахайя и Беотия (днешна Централна Гърция), където се упокоил в дълбока старост.

c