Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

124 години от Дуранкулашките бунтове бяха отбелязани с възпоменателни ритуали

Община Шабла отбеляза 124 години от селските бунтове срещу натуралния десятък. Възпоменателният ритуал започна пред Паметника на загиналите през 1900 година. Водещият Илиян Христакиев, старши експерт „Културно-историческо наследство“, запозна присъстващите с хронологията на събитията и изчете имената на тези, за които е известно, че са загинали. Програмата продължи със стихотворението „Добруджа“ от Иван Атанасов в изпълнение на Денис Иванов. След това венци и цветя поднесоха всички присъстващи – представители на политически партии, институции и граждани.

Възпоменателният ритуал по традиция се пренесе на Грекова могила, където отец Атанас отслужи възпоменателна панихида. Към шествието се присъединиха и представители на земеделски партии и организации от страната. Отново всички отдадоха почит към загиналите.

Третият етап от церемонията бе пред Паметника на въстаналия селянин в Дуранкулак. Програмата започна с рецитал на Любов Пеева и Марио Канев, ученици от ОУ „Св. Кл. Охридски“.

Слово произнесоха кметът на Дуранкулак Веселин Йорданов и председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, както и представители на земеделски организации. Честването завърши с поднасяне на цветя и венци.  

c