Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Предстоящ ремонт на „Дунав мост“ се очаква да натовари ГКПП Дуранкулак

На среща с участие на министрите на туризма Евтим Милошев и на регионалното развитие Виолета Коритарова е станало известно, че стартът на планирания двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли. Първоначалните намерения са били ремонтните дейности да започнат през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното аварийно състояние на моста и рушащата се настилка, която създава реална опасност за преминаващите по него, се е наложило да бъдат предприети неотложни действия.

Министър Милошев е изтъкнал, че заради ремонта на моста допълнително се натоварва и трафикът през ГКПП "Дуранкулак", откъдето през лятото на ден преминават по 300 автобуса и това води до изчакване, което се отразява негативно на туристите. Министър Коритарова е уточнила, че тежкотоварните камиони не предпочитат да преминават през Дуранкулак, тъй като пътната инфраструктура там е тежка за тях.

В момента в Североизточна България с Румъния ни свързват пунктове при Тутракан с ферибот, при Русе, където е ремонтът и сухоземно при ГКПП "Дуранкулак". 

С началото на ремонта на "Дунав мост 1" ще стартира и мащабна информационна кампания, сформирана е и междуведомствена работна група в МРРБ с участието на всички ангажирани институции.

От АПИ са потвърдили, че са приключили ремонтните дейности на пътната настилка на път I-9 Дуранкулак – Шабла – Каварна – Балчик, на път II-71 Добрич – к.к. Албена, на територията на област Добрич, на път II-27 Добрич – Балчик и на път III-901 Българево – Камен бряг.

c