Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

"Бързи & Безопасни" учи деца в Добрич, как разумно да карат тротинетки и колелета (СНИМКИ)

Десетки младежи с електрически и обикновен тротинетки, велосипеди и триколки се събраха в района на Скейт парк Добрич, за да участват в младежко събитие "Бързи & Безопасни" за повишаване осведомеността и уменията за безопасно каране.

На място бяха кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов, зам.-кметът ВЛадимир Трендафилов, представители на администрацията, на Превантивно-информационния център за наркотични вещества, имаше и служители на Областната дирекция на МВР Добрич, Сектор “Пътна полиция”.

“Тук е мястото, където можете да научите много за бързината, но в същото време да сте безопасни за себе си и за околните. Виждам, че има деца с каски”, каза кметът Йордан Йорданов, който откри събитието. 

"Бързи & Безопасни" продължава и в този момент до 20.00 часа.

По време на събитието има образователни семинари, практически демонстрации и състезания. Програмата включва състезания за електрически тротинетки и велосипеди в дисциплините слалом и драг, състезания за неелектрически тротинетки, тренировъчни модули за безопасност, демонстрации за техническа поддръжка на тротинетките и различни предизвикателства.

Инсп. Станимир Стоев от Сектор "Пътна полиция" и инсп. Мая Василева от РУ на МВР Балчик запознаха децата с правилата за движение на тротинетки и велосипеди по пътищата.

Специален гост на събитието беше и състезателят с тротинетка от Силистра Искър, който помага в състезанията и демонстрациите и споделяше опит с децата. Той самият е на 17 години, кара обикновена тротинетка от 5 години и споделя, че като професионален състезател е задължително да се ползва каска, както и наколенки подлакътници. Признава, че и той не винаги ползва, но това дължи на опита, който е натрупал.

Младият състезател посочи, че преди да излязат на улиците и сред хората, начинаещите трябва да тренират в контролирана среда. Такива места има в Добрич и Бургас и Искър споделя, че самият той е научил повечето си трикове на Скейт парка в Добрич, а не в родния град Силистра.

Споделя, че карането на тротинетка е опасно и самият той се е наранявал, чупил е и кости., но това не го е отказало.

Най-скъпата тротинетка на събитието струваше над 6 000 лева, а скоростта, която развива е над 75 км.ч. Представителите на полицията споделиха пред присъстващите, че често тротинетките се модифицират и се премахват ограниченията, което е опасно.

Събитието ще завърши с награждаване на участниците и томбола. Организаторите са осигурили напитки и кетъринг за всички присъстващи.

Важно е да знаем, че водачите на индивидуални електрически превозни средства трябва да ползват вечерта или при намалена видимост светлоотразителни елементи върху видима част на облеклото, както и да се движат по изградена велосипедна инфраструктура или до дясната граница на платното за движение. Носенето на каска е задължително до 18-годишна възраст.

Глоби също има. С 50 лева се наказват родителите на лица под 16 години или над лицата над тази възраст, когато преминават по парапети, ограждения и вериги или не спазват светофарите. Също така и когато се кара без каска или без светлоотразителни елементи. С 30 лева се глобяват водачите, които замърсяват пътя. За липса на светлоотразителна жилетка глобата е 10 лева.

c