Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

В Шабла обявиха победителите в седмия Национален литературен конкурс „Георги Давидов“

Община Шабла изпрати месец август със заключителната част на седмото издание на Националния литературен конкурс „Георги Давидов“. Церемонията по награждаването бе водена от Мариана Лазарова и се проведе в двора на Зеления образователен център, изпълнен с почитатели на хубавата поезия, приятели и познати на Георги Давидов.
Гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, кмета на общината Мариян Жечев, Елка Няголова – близка приятелка на поета, съпругата му-Дарина Давидова, жители и гости на Шабла, сред които беше и големия приятел и дарител на общината Улрих Беман.
В тазгодишното издание свои творби са подали 57 творци, разделени в две възрастови групи: 4-ма участника до 15 години и 53-ма до 40 години. Целта на конкурса е да стимулира творческите изяви на млади поети, които пишат на морска тематика, за живота и вълненията на хората, живеещи край морето. Победителят в конкурса получава статуетка „Пегас“ и парична премия от 2 000 лв., осигурени от община Шабла.
Произведенията бяха оценени и класирани от жури в състав: председател Елка Няголова – писател, преводач, основател и председател на Славянска литературна и артистична академия, главен редактор на списанието за литература, изкуство и общество „Знаци”, член на Съюза на българските писатели; Надя Попова – главен редактор на вестник „Словото днес“ и кмета на община Шабла Мариян Жечев.
В приветствените си думи към участниците и публиката, кметът Жечев подчерта, че подкрепя хората, които чрез перото изразяват своите чувства към морето и че чрез тях той вижда светлината на фара и надеждата за по-светло бъдеще.
Според председателя на журито в стиховете на младите хора навсякъде усеща присъствието на нашия съгражданин, скъп нейн приятел.
„Дълбок поклон на Жоро (Георги Давидов) и всички шабленци“, – каза още Елка Няголова.
Стиховете на Веселин Веселинов от гр. София са определени за най-достойни и той е отличен за лауреат на тазгодишното издание на конкурса. Наградата бе връчена на приятелка на победителя - поетесата Татяна Йотова, която изпълни негови стихове и поздрави присъстващите с музикални изпълнения на китара.
Подгласнички на лауреата със специални награди станаха Ренета Бакалова и Жени Щерева и двете от гр. Пловдив. Техни „късчета“ от душата им ще бъдат публикувани в специализирани литературни издания, обяви Елка Няголова.
Стефан Жечев – поет и общественик от Шабла, разказа за приятелството си с поета Георги Давидов и поздрави присъстващите със своето стихотворение „Селските поети“. Елка Няголова завърши поетичната част на вечерта с едно от последните си стихотворения „Слънчогледова песен“.
Приятна и вълнуваща изненада беше церемониалния момент, в който госпожа Няголова, в качеството си на основател и председател на Славянска литературна и артистична академия обяви като „Ангели-радетели на славянството“ кмета на общината Мариян Жечев и Таня Янакиева – дългогодишен началник отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ при общинска администрация, Шабла. И двамата получиха грамота, отличителен знак и статуетка.
Празничната вечер завърши с музикалния проект „Картини от Пиацола“ на музикантите Калоян Куманов (акордеон), Виктория Каридова (цигулка) и Ралица Ботева (пиано), които изпълниха вечните мелодии на Астор Пиацола и поднесоха едно от най-хубавите и известни танга на композитора – Либер танго.
Веселин Янков Веселинов (1989) е роден в гр. Сливен. Доктор по клинична психология (СУ „Св. Климент Охридски”), негови научни статии са помествани в сборници на университета. Работи като училищен психолог в ПГТЕ „Хенри Форд“ и като хоноруван преподавател в НБУ. Награждаван е в множество литературни конкурси: „Лирични гласове”, „В полите на Витоша”, „Аз, глас и съвест на епохата”, „Боян Пенев”, „Георги Черняков”, „Огърлица от разЛОМени слова”, „Небесни меридиани“, „Хоризонти на любовта” и др. Публикува в печатни и електронни издания. Дебютната му стихосбирка „Кънтя като мълчание” се появява през февруари 2022 година.
c