Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

В последния ден на ”Виа Понтика” – изложба живопис и фоклорен спектакъл в Балчик

Днес „Виа Понтика” се сбогува с Белия град и традицията финалът да бъде споделянето на един уникален фолклорен спектакъл с жителите и гостите на Балчик отново ще бъде спазена. В 18.00 часа на откритата сцена на Културния център „Мелницата” в Балчик ще излязат артистите от Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ – Добрич, с главен художествен ръководител Стоян Господинов. Един ансамбъл, обединил живителната сила на фолклора, непокорството на таланта и енергията на българския дух.

Заключителният концерт ще бъде предшестван от изложбата на живописни творби в Художествената галерия. 17.00 е началният час на откриването и. Експозицията, която ще остане в залите на Художествената галерия до 14 октомври, е своеобразен завършек на художествения пленер, който се проведе в ДКИ КЦ „Двореца” в рамките на международния форум. Под ръководството на гл. ас. Юлиан Станкулов от НХА в творческия процес участваха студенти от Националния университет по изкуствата в Букурещ и Националната художествена галерия в София. 

Последният фестивален ден на международния форум слага финала на поредните авторски проекти, които не само дадоха възможност за изява на младите в изкуството от България и Румъния. Тези творчески проекти градиха мостовете на общуване и съпричастие, съпреживяване на светлата реалност на изкуството със стотици жители и гости на Балчик. И категорично оправдаха амбициите, стратегията на Община Балчик да отстоява позициите си на безспорен енергиен център с хилядолетна история. Център, в който в продължение на векове си дават среща изначалният стремеж за съзидание, за вписване в историята на човешкия род с непреходността  на творчеството, със силата на таланта, на преклонението пред дарбата...

Шестнадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”, което се осъществява с изключителната финансова подкрепа на Община Балчик, ще бъде закрито официално от Красимир Ранков – председател на Сдружение „Виа Понтика – 2010”.

И през тази година той бе начело на сплотения и всеотдаен организационен екип на културния форум: Веселин Ранков  – директор на фестивала, Николай Младенов  – изпълнителен директор, Рангел Чипев  – главен координатор и графичен дизайн, Красимира Димитрова – връзки с обществеността, Анджела Петровски – фотограф, Петранка Николова – счетоводител, Десислава Николова – координатор.

c