Неделя, 28 април 2024

28.04.2024

Последвайте ни

140-годишният Темелков хан в Балчик се възражда четвърт век след големия пожар

Темелковият хан е описан в много разкази, истории, легенди. В края на миналия век сградата спря да функционира след пожар с жертви

След като миналата година започнаха укрепителни дейности на частично запазения Темелковия хан - една от най-старите сгради в Балчик и паметник на културата от местно значение, вече я виждаме завършена отвън. Тя се намира на главната улица "Черно море", недалеч от храм "Св. Георги".

Темелковият хан имаше 11 наследници и от последното десетилетие на миналия век е необитаем вследствие на пожар и наследнически спорове, разрешени с продажба през 2013-а. Година по-късно емблематичната за Белия град сграда бе проучена с цел възстановяване в автентичния й вид от новия собственик. След близо десет години тромави процедури и отново смяна на собственика - тя ще изпълнява отново старата си функция. Сградата е строена малко след Освобождението. За това свидетелства запазен надпис на фасадата "1883 Иванчо Темелковъ".
Борислав и Живка Стоянови са новите собственици, те са от Пловдив, но вече са носители на приза “Лица на Балчик 2023” - за ентусиазма, с който съхраняват и съживяват българските ценности.
"След 30-годишен гурбет случайно, минавайки в Балчик, виждам тази красива, полусрутена сграда и си казах на кого ли е това" - разказва новият балчиклия. Започва да я търси в интернет за продажба и я намира. Решението за покупка идва моментално.
Темелковият хан е описан в много разкази, истории, легенди. Има драматична история, в края на миналия век функционирането на сградата завърши с опожаряване и жертви. Оттогава чака новите си собственици - Живка и Борислав. "Хората са я замислили, за мен остана най-лесното - да я възстановя" - казва Стоянов, че ханът отново ще влезе в ролята, за която е създаден.
Ден след ден сградата блесна, появи се покрив, нови керемидки - радват се на гледката и балчиклии.  

За 140-ата си годишнина Темелковият хан не само ще бъде възроден, но наред със запазените елементи от миналото естествено продължение е в него да живее и духът на 21 век. Гостите му ще използват смарт резервационна система за всичко, което им е нужно за туристическото си пребиваване в Балчик.
c