Неделя, 28 април 2024

28.04.2024

Последвайте ни

Отчуждават имоти в местността Фиш-фиш за укрепване на свлачище между Балчик и Албена

В момента отчуждаваме имоти в местността Фиш-фиш с цел укрепване на голямото свлачище между Балчик и Албена, което прекъсна крайбрежната връзка по Дамбата, съобщи за Про Нюз Добрич кметът на морския град Николай Ангелов.  

Техническият проект изисква да се навлезе в частните имоти. Затова те трябва да бъдат отчуждени, за да осъществим проектът. В края на юли трябва да платим на собствениците, каза градоначалникът.

Процедурата за принудително отчуждаване на шест имота във вилна зона Фиш – фиш се открива с решение на Общинския съвет в Балчик. Финансирането е от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, като са предвидени около 12 милиона лева. 

Според данните от Национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на Република България, ерозията и абразията на Дунавското и Черноморското крайбрежие 2015-2020 г , най-невралгичните райони са по западната част на Дунавското крайбрежие, Северното Черноморие в района от Варна до Каварна, Източните Родопи и някои котловини в Западна България.

c