Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Талантите от училището по изкуства в Добрич участваха в състезанието "Фолклорна плетеница"

Възпитаниците на преподавателите по хореография Гергана Димитрова и Светлин Куцаров от СУ „Св. Кл. Охридски“ в Добрич отново се включиха успешно в Националното състезание "Фолклорна плетеница", което се провежда ежегодно с ротационно домакинство в 2 кръга.

Първият е закрит, само пред националната комисия в танцова зала като с учениците влиза само корепетитор. Изпълняват се 3 фолклорни хора- хоро от етнографската област, в която се намира училището, хоро на песен и задължително хоро за всички участници в съответната възрастова група, зададено предварително от комисията. Втори кръг е на открита сцена, където се представят танцови произведения. Всяка група има 5 минути време за изява във всеки един от етапите. Възрастовата група на участниците, съответства с приключване на учебен етап- 4 клас, 7 клас, 11 и 12 клас.

Това национално състезание в годините се превърна в празник за танцовото изкуство, изучавано в училищата с разширена и професионална подготовка. Вече няма конкуренция между отделните училища, а приятелски срещи и обмяна на добри практики сред хореографската колегия.

НС "Фолклорна плетеница" е мероприятие, което децата очакват с нетърпение и е част от традициите в образователната система, споделят от училището по изкуства в Добрич.

c