Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

С карнавал "Голямата усмивка" Генерал Тошево посрещна Деня на хумора и шегата

След няколкогодишно прекъсване традиционният празничен карнавал „Голямата усмивка“, по повод 1-ви април – Международен ден на хумора и шегата, се завърна в град Генерал Тошево. Общинска администрация и НЧ „Светлина – 1941“ в града организираха шарената и забавна суматоха за петнадесети път, а много деца, ученици и обикновени граждани показаха, че първоаприлската веселба им е липсвала много през последните години. 

В цветния празник се включиха над 100 участници на най-различни възрасти – от малки до големи, от млади до стари. Всички се бяха подготвили със забавни, шеговити, оригинални и интересни костюми, плакати, лозунги, истории, скечове и вицове. Всички си бяха подготвили и най-важното – добро настроение, слънчеви усмивки и торби, пълни с шеги и закачки.

Веселата суматоха се проведе на площад „Бялата лястовица“ в първия ден на април, но топлото време напомняше за августовските горещини. А и как може да е по друг начин – нали дори и времето трябва да си направи шега на този хубав и усмихнат ден. Карнавалът започна със символичното предаване на ключа на властта от страна на кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров на водещия на събитието Красимир Демиров. На него му се искаше да бъде кмет поне за един ден, да направи Генерал Тошево столица на България и да увели заплатите на всички с 250%, но… не му се получи! Още щом встъпи в длъжност, мнозинството масово извика „Оставка! Оставка!“.

На петнадесетото издание на карнавала, веселото настроение беше поддържано от парад на шарени клоуни, хумористични герои от приказки и анекдоти, както и от герои и злодеи от голямата сцена на театъра. На площада бяха дошли и много феи-магьосници, пирати, клоуни, принцове и принцеси, елфи и какво ли още не. Участниците се надпреварваха за вниманието на публиката и журито не само със своите костюми, но и с много бутафорни оръжия и хумористични плакати.

Много игри, томболи, пеене и танци съпътстваха “Голямата усмивка”. Фантазията и майсторството, както и емоцията и вдъхновението на участниците при представянето на костюмите бяха оценени подобаващо.

За Крал на карнавала единодушно беше избран Габриел Гицов, а Кралица на карнавала стана Иванина Йорданова. Награда за Най-масово участие в “Голямата усмивка” получиха децата от детските градини „Първи юни“ и „Пролет“ в града, детската градина в село Присад, вокална група „Жаборани“ и ОУ „Христо Смирненски“. 

Наградите за най-смешен и оригинален костюм отидоха при „Испанецът и Испанката“, Андреа Николаева, Никол Светославова и Владислава Господинова.

Най-добър арсенал от бутафорни оръжия притежаваха Николай Тодоров, Георги Тодоров, Ясен Димитров, една красива малка пчеличка и децата от ЦПЛР – Център за работа с деца в града.

Най-оригинален плакат бяха направили Елена Власева и Михаела Михайлова, както и Живка Арнаудова.

Награди за скечове и постановки получиха Калоян Гицов, Стефан Калинов, ПК „Добруджански славей“ и ЦРД „Веселите професионалисти“.

Най-атрактивни в своите танцови изяви бяха Камелия Кънева, гейшите от ОУ „Христо Смирненски“, вокална група „Жаборани“ и НЧ „Съединение – 1943“, село Изворово.

За най-атрактивно участие с песен и хумористичен или сатиричен разказ, преразказ, анекдот или стихотворения бяха наградени Елена Златкова, Диляна Букарова, Калоян Гицов, НЧ „Стефан Караджа – 1941“, село Чернооково и ЖФГ „Спасово“.

По време на празникa бяха раздадени и наградите от предварително обявения конкурс за „Най-забавна рисунка“.

Карнавалът „Голямата усмивка“ беше очакван с огромно нетърпение от малки и големи. Това беше така, защото родното ни градче е едно от малкото в страната, които отбелязват 1-ви април – Деня на хумора и шегата, с богата на събития програма. В миналото „Малкото Габрово”, както е бил известен град Генерал Тошево сред сатиричната гилдия, е събирал именити състави от цялата страна по време на празника. С решение на Общински съвет от 2005 година проявите за „най-усмихнатия ден” в годината са възобновени, с което се връща и славата на града в отбелязването на хумористичните дни. Сега надеждите на всички са, че повече прекъсвания на шарения карнавал в града ни няма да има и през следващите години всички ще продължават да се смеят по време на веселата суматоха, защото само така ще … оцелеят!  

c