Вторник, 10 септември 2024

10.09.2024

Последвайте ни

Напрежение след кметска заповед за изземване на сграда в центъра на Добрич (ВИДЕО)

Дни преди старта на учебната година учители, ученици и родители в три учебни заведения са притеснени заради възможно изземване на сградата

Претенции към четириетажната сграда в центъра на града противопоставиха кмета на Добрич Йордан Йорданов и Центъра за бизнес и култура и неговия изпълнителен директор доц. Тодор Радев. Там в момента се помещават две банки, Търговско-промишлената палата, пицария, книжарница, офиси, както и три учебни заведения – Висше училище по мениджмънт, ЧПГ „Райко Цончев“ и ЧОУ „Мария Монтесори“.

Имотът е със застроена площ от 4372.20 кв. м. и разгъната застроена площ от 18493.80 кв. м. Сградата е строена за окръжен музей и библиотека за посещението на дипломатическия корпус Посещението на корпуса в Толбухин (дн. Добрич) през 1985 год. заварва добруджанския град с голяма и широка пешеходна централна улица, популярна като „жълтите плочи” с прилежащи към нея търговски обекти и обновен сграден фонд. Центърът на Толбухин става един от най-красивите и приветливи в страната. Тогава обаче сградата по ул. „България“ №3 остава недовършена.

Така през септември 1993 година  местната власт решава Общината да участва с непарична вноска – незавършената сграда на Окръжен музей и библиотека, в новосъздаденото дружество „Център за бизнес и култура“ АД. Съгласно съдебната експертиза оценката на имота е 71 400 лева. Срещу това Община град Добрич придобива 71 400 акции от дружеството.

Според устава на дружеството Капиталът на дружеството е с номинална стойност 172 960 лева, разпределен в 17296 обикновени поименни акции с номинална стойност от 10 лева. Капиталът на дружеството включва парична вноска в размер на 101560 лева и непарична вноска, изразяваща се в право на ползване върху незавършена сграда, собственост на Община град Добрич, находяща се в град Добрич, бул. "България" No3, с разгъната застроена площ 17824 кв. метра на стойност 71 400 лева.

Към момента мажоритарен собственик на капитала на „Център за бизнес и култура“ АД е „Международен Колеж“ ООД с  участие в капитала – 58,63 %, Община град Добрич – 41,28%, Търговско-промишлена палата – 0,058%, „ЕОС Холдинг“ ООД – 0,029%, „Мирела“ ООД – 0,006%.   

„Наистина решенията на Общинския съвет са за апорт на сградата. Оценката на съда е оценка на сградата, а не на право на ползване. В годините назад има една малка промяна, която е направена с една поправка със забелен текст и отгоре с друг шрифт, написано, че не сградата се апортира, а правото на ползване. Така е било вписано първоначално в съда, а след това и в Агенцията по вписванията. Това, което има в тези институции е, че е вписано правото на ползване. Тук се корени основният проблем – кое е вписано, кое е оценено и кое е апортирано“, коментира Герман Германов, главен секретар на Търговско-промишлената палата и общински съветник. По думите му тази поправка вече касае текстове не само от Търговския закон, но и от Наказателния кодекс.

„ЦБК е акционерно дружество, което управлява тази собственост, работи с наемателите и това е дружеството, което довършва сградата. Тя е била недовършена само с направена фасада за посещението на дипломатическия корпус, а вътре – на бетон“, коментира Тодор Радев, изпълнителен директор на ЦБК АД. Той съобщи, че направените инвестиции в сградата възлизат на 15 милиона лева.

„За тези години дружеството успя да довърши сградата, само 7-8 % са останали недовършени. За 30 години инвестицията в тази сграда е над 14 милиона лева. Тук идва изненадата, че в един момент Общината, която навремето с решение на Общинския съвет е апортирала сградата, изведнъж казва, че трябва да я връщате. Нещо, което ми се струва, че дори и в 90-те години, в мутренските времена, някак по-меко действаха“, каза още той.

Керанка Кирилова, адвокат на ЦБК АД, съобщи, че в края на юли Център за бизнес и култура е получил покана от кмета на Община град Добрич, с която уведомяваха центъра, че трябва да предаде доброволно държането върху сградата, тъй като счита, че сградата е собственост на Общината. На 31 юли дружеството внася иск в Окръжен съд Добрич, в който моли съда най-сетне да разреши този казус.

 „Изземването на сградата не означава, че г-н Йорданов в качеството си на кмет на Община град Добрич, не е имал намерение да гони нито един от наемателите“, увери Иван Гемков, адвокат на Община град Добрич.   

Стана ясно, че спорът е за това къде да влизат парите от наемите от сградата. Те досега са използвани за завършването на сградата, каза Герман Германов.

Кметът Йордан Йорданов пък обясни, че Общината има само частична информация за наемите, които получава Центърът за бизнес и култура от наемателите. Община Добрич има 41% от акциите в дружеството и е миноритарен собственик. „От нас нищо не зависи. Каквито и предложения да правим,  нищо не се приема, а се прави това, което се реши еднолично“, каза Йорданов.   

Административен съд Добрич спря предварителното изпълнение на тази заповед, докато съдът не се произнесе по спора за изземването на сградата с влязло в сила решение.  

„Издаването на тази заповед е единствено само акт за изземване. Който акт при влизане в сила ние щяхме съвсем нормално в абсолютно нормален ред да си уредим взаимоотношенията с наемателите, а не да влизаме, да гоним някого и да ги изхвърляме“, увери от своя страна Йордан Йорданов, кмет на Община град Добрич.

Той обеща, че при решаване на спора в полза на Общината, учебните заведения, които се намират в тази сграда, ще бъдат освободени от наем, какъвто сега плащат на Центъра за бизнес и култура, който има договор с Международен колеж.  „Наемателите могат да бъдат спокойни, че те ще запазят своите помещения. Законът е указал ред и начин за такива споразумения. Искам да ви кажа, че притеснението на наемателите е неоснователно и от друга гледна точка. Наемите им дори биха могли да паднат, защото общинската наредба ясно указва какви трябва да са наемите на квадратен метър.

За учители, родители и ученици обаче началото на новата учебна година е напрегнато. Някои дори напуснаха, притеснени от неясното бъдеще.  

„15 дни преди началото на учебната година да се хвърли една подобна заповед е равносилно за мен на саботаж. Напускането на учители, напускането на деца, хилядите разговори, които проведох с разтревожени родители, които не знаят дали след 10-15-20 дни или след 3 месеца ние няма да бъде принудени да напуснем или да отидем на друго място. Или пък да бъде обявена процедура за оставането ни тук, че тя да е непосилна за собствениците на училищата. Това в допълнение с недоверието на хората към работата на институциите всява наистина смут“, коментира Надежда Иванова, директор на двете частни училища, които се помещават в сградата - ЧПГ "Р. Цончев" и ЧОУ "М. Монтесори". Тя е категорична, че трябваше да се помисли не само за пари. „Трябваше да се помисли и за отражението, което ще има тази заповед в чисто морален аспект“, категорична е тя. 

c