Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Говори един от оцелелите нападнати с нож в Добрич (ВИДЕО+СНИМКИ)

Студентът Емилиян Рачев е нападнат от 31-годишния психично болен мъж, докато отива на гости

Добрич изпрати в последния му път 56-годишния Живко Маринов, който вечерта на 7 март беше смъртоносно нападнат с нож в парка на града. Близки, познати и граждани се събраха на бдение на мястото на убийството. Сред тях беше и Емилиян Рачев, който също е бил нападнат от заподозрения за убийството 31-годишен психично болен мъж.  

"Действието се случи на 25 февруари в 7:20 часа до паметника на деспот Добротица, докато отивах на гости. Съвсем спокойно си вървях и насреща ми се появи един тип, който беше с наведена глава. Точно, когато ще се разминаваме, ме намушка", разказа пред Про Нюз Добрич потърпевшият.

"Искам да кажа, че човекът го извърши супер професионално. Личи си, че го е вършил и преди това, понеже ако е някой, който за първи път ще върши това деяние, той поне ще се замисли по някакъв начин, а този ме наръга директно", допълни Емилиян Рачев.

Венцислав Великов е сред първите, които се озовават на мястото на убийството в парка. Както всеки ден, той разхожда кучето си. Случилото се толкова силно го разтърсва, че инициира бдение в памет на убития Живко Маринов. 

"Всички стигаме до извода, че това нещо е било предотвратимо. Просто ако някой си беше свършил работа и не бяха допуснали подценяване на този рецидив и пускане на това лице отново сред нас:, каза пред камерата ни Венцислав Великов.  

Въпреки, че не е юрист, той смята, че би тябвало да има механизъм, който да подведе лицето към задължително лечение.Полицаите казали на Емилиян, че по всяка вероятност е подтикнал заподозреният да извърши това престъпление. "Имал съм стара вражда с него, казаха полицаите. Аз им казах и им обясних, че този човек нито съм го виждал в град Добрич, нито абсолютно никъде и че абсолютно по никакъв начин не сме се конфронтирали, дори не сме си казали една дума, а той директно ме нападна", каза Рачев. 

"Този човек умишлено ги прави тези работи и се цели точно към врата. Аз съм прободен във вътрешната част на бицепса, на сантиметър от артерията. Можеше и аз да остана на място, както и този човек тук (б.а. починалият Живко Маринов). Тогава абсолютно по никакъв начин не се взе насериозно случая.

По думите на Емилиян нападението е извършено с голям ловджийски нож, с поне 15-16-сантиметрово острие.

"Има камера на КАТ, която е запечатала нападението, обаче не се вижда, понеже е доста надалече. Те са проследили самото му движение. Поел е към Социални грижи, после е минал по ул. "Бяла река", след това по ул. "Димитър Ковачев" и оттам се е прибрал. Има и записи, че извършител е той. По него време никой не минава там, абсолютно никой, което води всички улики към този човек за това жестоко действие", заяви Емилиян.

След нападението Емилиян претърпява 3-часова операция. Лекарите казват, че ще се възстанови, но ще отнеме около година. Той е студент, а обездвижването на дясната му ръка не му позволява да пише и да върши каквото и да. Категоричен е, че ще търси обезщетение. 

"Нашите действия не спират дотук. Ние първо ще търсим справедливост. Второ, ще зададем някои въпроси, които на някои хора няма да им бъдат удобни. Но първо, защо това лице е било отново сред нас? Второ, превенцията, сигурността, градската среда, употребата на алкохол, вандализма. Да се разработят в една местна стратегия с очакването, с участието на гражданите и призовавам хората към силна активност по темата и не само", заяви организаторът на бдението.

c