Вторник, 10 септември 2024

10.09.2024

Последвайте ни

Учителка осъди Община Добрич – счупила рамо заради натрошените плочи по центъра

С решение на Районния съд в Добрич учителка осъди Община град Добрич, представлявана от кмета Йордан Йорданов, да й заплати над 17 646 лева.

Местната администрация е осъдена заради бездействие при поддържане на плочките по центъра на града, заради което жената е паднала и счупила раменната си кост. В резултат на това е претърпяла болки и страдания, направила е разходи във връзка с операцията, дори е имала постравматично стресово разстройство.

Инцидентът е станал през ноември миналата година на площад „Свобода“, близо до чешмичката пред бившия магазин „Валентина“. Жената стъпила на нестабилни плочки от пешеходната настилка, подхлъзнала се на мокри листа, загубила равновесие и падала, при което счупила лявата си раменна кост. Неравностите от нестабилните плочки били запълнени с вода и паднали от дърветата мокри листа, а на места където имало цели плочки, те са били хлъзгави и създавали потенциална опасност от инциденти и с други пешеходци, посочва в иска си адвокатът по делото Филиз Шабанова от Добричката адвокатска колегия.

В болницата лекарите установили, че има счупване на горния край на лявата раменна кост. Извършена е операция, а след това два месеца била в болнични. Получила и психическа травма от преживяното. Чувствала се непълноценна и в тежест на близките, които трябвало да й помагат за обличане, обслужване и справяне с ежедневните дейности.

От Община Добрич оспорили предявените искове, както и наличието на причинна връзка между инцидента и претърпените от жената травми и болки и страдания, както и  психологични увреждания.

Няма данни, че Общината е изпълнила вмененото й от действащото законодателство задължение да поддържа площада, който е общинска собственост, в състояние, което да осигури безопасно за гражданите движение по него, както и че същата е положила грижата на добрия стопанин в тази насока, се посочва в съдебното решение. Съдът счита, че е установено, че счупването на рамото е настъпило поради бездействие - неполагане на дължимата по обезопасяване на въпросния участък грижа.

Община град Добрич е осъдена за плати на жената 12 000 лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди, причинени болки и страдания. Освен това 2 351.26 лева имуществени щети, колкото са разходите за закупуване на метална плака  и на медикаменти и фиксатор за провеждане на лечението на жената. Общината трябва да плати и разноски по делото в размер на 26.74 лева, а също и 1 578.64 лева адвокатско възнаграждение. Когато към сумата от 15 956.64 лева се добави и лихвата от 1689,64 лева, изчислена към днешна дата, то сумата, която данъкоплатците трябва да платят заради бездействието на Общината, възлиза вече на 17 646,28 лева, посочи адвокат Шабанова.

По думите й това и подобни съдебни решения доказват, че има смисъл гражданите да отстояват своите права. Защото само така администрациите – местни и държавни, могат да бъдат заставени от гражданското общество да изпълняват задълженията си.  Гражданите имат права и те трябва да бъдат защитавани, категорична е Филиз Шабанова.

c