Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Изграждат четири фотоволтаични системи за обществени нужди в община Балчик

Тази година ще бъдат завършени два проекта за енергийна ефективност от Община Балчик. До началото на новата учебна година в средното училище „Христо Смирненски“ в село Оброчище трябва да бъдат внедрени четири мерки върху основната сграда и физкултурния салон. Проектът е одобрен по Програмата за развитие на селските райони за 1.030 млн. лева, а до получаване на сумата Общината ще ползва кредит, който се очаква да бъде одобрен на заседание на местния парламент.

На обществено обсъждане по темата директорът на дирекцията, отговаряща за усвояването на европейски средства, Димитър Димитров обобщи, че с изпълнението на дейностите ще бъдат спестени около 70 на сто от парите за електричество, а учебната среда за ученици и учители ще бъде по-благоприятна. Ще бъдат поставени топлоизолация на фасадни стени и покрив, нова отоплителна система на принципа на термопомпа, съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, състоящо се от фотоволтаична система за производство на енергия за собствена консумация, както и система за съхранение на енергия.Фотоволтаичната система ще бъде на покрива и свързана с вътрешната електрическа мрежа.

Другият проект, който ще бъде подпомогнат с кредитиране и изпълнен до края на годината, е "Енергийноефективна модернизация на селищните системи за външно изкуствено осветление на гр. Балчик, с. Кранево, с. Оброчище и с. Рогачево". Той се финансира с почти 900 хиляди лева по Национален план за възстановяване и устойчивост. След реализацията ще бъде постигнато 80 на сто спестяване на разходите за ток, които са около 400 хиляди лева годишно. По проекта ще бъдат изградени две фотоволтаични системи - едната в Балчик, другата в Кранево.  

Другият проект, по който ще се гради фотоволтаична система, е за централното читалище „П. Хилендарски“ в Балчик, той е одобрен, но все още не е в ход.

Източник: Радио Варна

c