Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Кметът на Каварна дискутира в Страсбург защитата на правата на човека и трафика на хора

Тя ръководи националната делегация в Конгреса на местните и регионални власти

Членовете на Комисията по социално приобщаване и човешко достойнство на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа, заседаващи в Страсбург, одобриха доклад на тема "Застаряващите общности – осигуряване на достъп до качествени социални грижи за възрастните хора". В него се препоръчва всеобхватен подход с конкретни мерки, насочени към предоставянето на качествени дългосрочни грижи и запазване възможно най-дълго на автономността на възрастните хора. В заседанието участва и кметът на община Каварна, Елена Балтаджиева, ръководител на националната делегация в Конгреса

Членовете на комисията обсъдиха два текущи доклада по темите за борба с трафика на хора с цел трудова експлоатация и за иновациите в областта на социалните жилища. Те се запознаха и с постигнатия напредък по отношение на преразглеждането на Европейската харта за участие на младите хора в живота на местните и регионалните общности.

Обсъдена бе защитата на правата на човека на местно и регионално ниво и прилагането на европейските стандарти при използването на изкуствен интелект в европейските градове и региони.

"Застаряващите общности – осигуряване на достъп до качествени социални грижи за възрастните хора‘‘. В доклада основният акцент е поставен върху достъпа до безопасни, финансово достъпни и качествени дългосрочни грижи, основно право на всички хора през целия им жизнен цикъл и важен компонент за гарантиране на социално справедливо, равноправно и приобщаващо общество. Предоставянето на качествени социални грижи е съпътствано с много предизвикателства в едно застаряващо общество, включително силна зависимост от лицата, полагащи неформални грижи (често жени), социалните неравенства и териториалните различия в дългосрочните грижи, недостиг на работна ръка, лоши условия на труд на лицата, полагащи грижи, недостатъчните инвестиции в обществени услуги за полагане на грижи.

Целта на този доклад е да предостави преглед на политическите, административните и финансовите предизвикателства, пред които местните и регионалните власти се изправят, и да идентифицират добри практики или инициативи на местно и регионално ниво, които имат за цел да допринесат за качествени социални грижи за възрастните хора. Приемането на доклада е предвидено на 47-ата сесия на Конгреса през октомври 2024 г.

Приета бе структурата на доклада за ,,Ролята на местните и регионалните власти в борбата с трафика на хора с цел трудова експлоатация‘‘ – приемането му е предвидено за 48-та сесия на Конгреса през март 2025 г. Трафикът на хора е престъпление, което нарушава някои от най-основните права на човека, включително правото на живот, забраната на робството и принудителния труд и правото на свобода, защитено от Европейската конвенция за правата на човека. Всички държави членки на Съвета на Европа са ратифицирали и Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика. Националните, регионалните и местните органи носят споделена отговорност в борбата с трафика на хора. Местните органи често служат като първа точка за контакт за потенциалните жертви на трафик и по този начин са ключови участници, подпомагащи идентифицирането на жертвите и улесняващи достъпа им до помощ.

Този доклад ще изследва настоящите тенденции и тяхното въздействие върху под-национално ниво, ще очертае отговорностите на местните и регионалните власти в контекста на техните задължения в областта на правата на човека, ще проучи ролята им за предотвратяването на трафик, откриването и помощта за жертвите. Той ще предостави добри практики и насоки по отношение на координацията на действията за борба с трафика на местно и регионално ниво.

Справяне с жилищната криза в европейските градове и региони чрез иновации в областта на социалните жилища е темата на доклада, за който членовете на комисията приеха общите условия. Приемането е предвидено на 49-ата сесия на Конгреса през октомври 2025 г. В него ще бъде заложено, че достъпните жилища са човешко право. В продължение на много години Европа наблюдава разширяваща се пропаст между нивата на доходите и разходите за живот, включително разходите за жилище. Понастоящем жилищният сектор изглежда изпитва нова динамика на публични действия, които биха могли да бъдат възможност за преодоляване на недостига на жилища на достъпни цени, но и за грижи за по-устойчиви жилищни решения и създаване на възможностите за заетост и социалното сближаване. Местните и регионалните власти играят ключова роля в този контекст: Въпреки че основната отговорност за политиките в областта на жилищното настаняване често се носи от националните правителства, конкретното предоставяне на социални жилища редовно се осигурява от регионите и градовете.

Докладът ще изследва основните причини за жилищната криза в избрани страни, предизвикателства пред конкретни уязвими групи (бездомни, млади хора, възрастни хора, самотни домакинства и т.н.), ще очертае ролята и отговорностите на местните и регионалните власти в областта на социалните жилища, ще идентифицира подкрепата, необходима на местните и регионалните власти за преодоляване на недостига на жилищни доставки, и проучване на иновативни подходи към социалните жилища, насочени към укрепване на местните общности.

"Европейската харта за участието на младите хора в местния и регионалния живот"

Конгресът инициира ново преразглеждане на Хартата в навечерието на 10-годишнината от младежката делегатска програма на Конгреса "Подмладяваща политика". То е насочено към разработване и насърчаване на модерна и отзивчива рамка за младежко участие, включително препратки към настоящите предизвикателства. Процесът на преразглеждане ще се проведе в тясно сътрудничество с младежките делегати на Конгреса и законовите органи на Съвета на Европа по въпросите на младежта. Първата Европейска харта за участието на младите хора в живота на местните и регионалните общности, приета през 1992 г., бе крайъгълен камък в признаването на значението на включването на младите хора в развитието на местните и регионалните общности. През 2003 г. Хартата бе преразгледана от Конгреса по конкретно искане на младите хора, присъстващи на събитие на Съвета на Европа, които настояха да се отразят по-добре техните реални предизвикателства.

c