Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Хора и нестинарски танци на празника „Песни и хора край жаравата“ в Шабла

Община Шабла и танцова школа “Възрожденци“ Варна и НЧ „Зора 1894“ организират Фолклорен празник „Песни и хора край жаравата“.

Целта му е да се съберат любителите на българското хоро и народните песни, да се популяризира дейността на клубовете за народни хора в страната, чрез които се съхранява фолклорното ни богатство.

Празникът си поставя за задача да се популяризира нестинарския обреден танц, като част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО и фолклорен феномен.

По време на събитието участниците ще могат да обмени опит, да създадат приятелски взаимоотношения между клубовете и фолклорните групи.

Във фолклорното събитие могат да участват всички фолклорни клубове и групи за фолклорно танцово и певческо изкуство, без ограничение на възрастта.

Фолклорният празник ще се проведе на 18 май 2024 г. (събота) на открита сцена в градския парк в Шабла. Всички участници ще получат грамоти и плакети.

Специални гости на събитието ще бъдат хорът и оркестърът на ПФА "Добруджа".

Организаторите обещават кръшни хора край огъня, а вечерта от 21.30 ч. ще има нестинарски танци с участието на формация „Нестинари”.

Заявки за участие във фолклорния празник и в класа по народно пеене се приемат в свободен текст до 18 април 2024 г. на следните електронни адреси:
nch_zora1984@abv.bg, ТШ “Възрожденци“- 0887 848 010 – Георги Зафиров; 0888 244 951 Галина Симеонова.

c