Петък, 27 септември 2024

27.09.2024

Последвайте ни

Добруджанската певица Калинка Вълчева подари свои песни на ЖФГ „Китка“ в Генерал Тошево

НЧ "Светлина - 1941", град Генерал Тошево беше домакин на почетен и скъп гост. По покана на маестро Живко Желев и на ръководената от него ЖФГ "Китка", голямата добруджанска певица Калинка Вълчева, удостои с внимание и присъствие общинския културен дом.

 Идеята на срещата беше разговор - открит урок. Два часа и половина, прекарани със Славея на Добруджа, в топли и емоционални разкази, спомени за живота и дейността на певицата. За участията и срещите ѝ с публиката в страната и чужбина, за излятите от душа и сърце песни с космическо измерение, сълзите от радост след всеки концерт и тръпнещото очакване за следващата сцена. Сладкодумна, топла, завладяваща и необятна! Благият й поглед подканяше, въпросите към нея не стихваха и се надскачаха, а думите от нейните уста се лееха като от извор. А като запееше, ударите на сърцето учестяваха, кръвта в главата забушуваше, тялото олекваше...

 С много вълнение калина Вълчева си спомни за годините като солистка в Мистерия на българските гласове. Двадесет и пет години, едни от най-успешните в певческата й кариера.

Разказите продължиха за работата ѝ в дует с Йовчо Караиванов, Янка Рупкина, Калинка Згурова. За живота ѝ в Англия. За безкрайните турнета, далеч от родината. С песните си е представяла много фолклорни области на България, изпълнявала е песни на чужд език, пред чужда публика. Но, където и да е била по света, Добруджа и песните за нея, никога не напускали сърцето ѝ.

Акцент на срещата, разбира се беше книгата ѝ "Песните на моята Добруджа и България", която съдържа 738 песни и предстои да излезе. Провокирана от маестро Желев, Калинка Вълчева подари на самодейния състав десет автентични, непяти нейни песни, което е огромна чест и привилегия. След увлекателния разговор, срещата премина в открит урок, в който групата заучи и изпя с нейна помощ първите три от подарените ѝ песни.

Времето с голямата добруджанска певица мина бързо и неусетно, но срещата с нея остава отворена и занапред.

Дамите от ЖВГ „Китка“ изказват своята благодарност на маестро Живко Желев за осъществяването на тази така дългоочаквана среща с Калинка Вълчева.

c