Четвъртък, 15 август 2024

15.08.2024

Последвайте ни

Село Дъбовик кани всички на събора на преселниците от Северна Добруджа

Традиционният вече събор на българите преселници от Северна Добруджа ще се проведе на 30 и 31 август в село Дъбовик, общ. Генерал Тошево. Първият ден на събора ще започне от 10:30 часа с кръгла маса на тема „Тъкани, пешкири, орнаменти – пъстроцветната съдба на преселниците“, на която лектори ще са гл. ас. Галин Георгиев от Института по етнология и фолклористика и д-р Ирина Витлянова от РИМ, гр. Шумен.

Официалното откриване на XIII събор на преселниците от Северна Добруджа ще бъде на 31 август от 9:30 часа с тържествен водосвет на откритата сцена на село Дъбовик. Празникът ще продължи с фолклорна програма с конкурсен характер. Професионално жури, включващо специалисти в областта на фолклорното изкуство, ще оценява участниците. Изпълнителите, желаещи да участват в събора, могат да се запишат до 15 август.

„Основната цел на събора е да запазим и популяризираме фолклорното наследство на българите от Северна Добруджа. Да съхраним родовата памет, да опазим традициите и приемствеността между поколенията, за да се помни кои са преселниците и да не се забравя огромната им роля обществото и живота в Добруджа.“ – каза за Пронюз Добрич кметът на село Дъбовик Стоянка Първева.

Организатори на събора са Община Генерал Тошево, НЧ „Дора Габе – 1940” с. Дъбовик и Исторически музей в гр. Генерал Тошево.

c