Петък, 27 септември 2024

27.09.2024

Последвайте ни

Официално започна предизборната кампания

На 27 октомври избираме нов състав на парламента, в който петима народни представители ще са излъчени от област Добрич

В 0:00 ч. на 27 септември започна официално предизборната кампания за 51-ото Народно събрание. Тя ще продължи до 25 октомври, два дни преди самите избори.

В област Добрич 159 кандидати, разпределени в 27 листи, ще се състезават за петте депутатски места, като за всяко място ще се борят по 32-ма души.

Централната избирателна комисия вече установи условията и реда за провеждането на предизборната кампания. Кампанията ще се води изцяло на български език, като всички събрания ще бъдат публични. Редът по време на тези събития ще бъде гарантиран както от организаторите, така и от органите на Министерството на вътрешните работи. Всички събрания трябва да се провеждат съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите, а на гражданите е предоставена пълна свобода за изразяване на политически възгледи в рамките на предизборната агитация.

Предизборната агитация включва призиви за подкрепа или неподкрепа на конкретен кандидат, партия или коалиция. Ако символите или името на партията присъстват върху предмети, но без да има призив за подкрепа, това не се счита за агитация.

Кампанията налага и няколко забрани, които трябва да бъдат спазвани. Агитацията е строго забранена 24 часа преди изборния ден и в самия ден на изборите. Унищожаването или заличаването на агитационни материали, поставени по законов ред, също е недопустимо. Забранено е използването на анонимни или опасни материали, както и провеждането на агитация в държавни или общински учреждения, включително търговски дружества с държавно участие. Не се допуска използването на религиозни символи или националния герб и знаме в предизборни материали. Също така, в изборния ден е забранено поставянето на агитационни материали в близост до изборните помещения.

c