Неделя, 03 март 2024

03.03.2024

Последвайте ни

„Хиполенд“ изгражда в Добрич първия си търговски парк с 22 магазина и кино

Новият собственик на терена на бившия обувен завод „Добрич“ ще изгражда там търговски парк с магазини. Предвижда се да отворят през септември за Деня на града

Търговски парк ще изгради на терена на съборения обувен завод „Добрич“ новият му собственик. 22 търговски обекта ще се издигат на терена с площ от 37  500 кв. м. Това съобщи за Про Нюз Добрич Драгомир Марков – управляващ директор на „Търговски парк Добрич“ ЕООД.

Както по-рано съобщихме, теренът от 37508 кв.м, където сега са само руините от най-големия на Балканите завод за детски обувки, беше купен от Мариан Николов Колев, основател и изпълнителен директор на веригата хипермаркети за детски и бебешки стоки „Хиполенд“. Той придоби еднолично собствеността на дружеството Търговски парк Добрич“ ЕООД от досегашния собственик „Добрич Сити център“.

Собственикът на “Хиполенд” купи терена на бившия обувен завод „Добрич“

Неотдавна  Колев коментира пред Bloomberg TV Bulgaria, че в бъдеще веригата ще отваря магазини в ритейл паркове. И обяви, че „Хиполенд“ има намерение да изгради един или два собствени ритейл-парка, в които да бъдат поканени компании, които по думите на Колев „правят хубав и честен бизнес. Продават истински и качествени стоки на добри цени“.

Първият ритейл парк на „Хиполенд“ ще е в Добрич. Това потвърди Драгомир Марков. Идеята на инвестицията е да се направи търговски парк с магазини, не шопинг център или МОЛ, а ритейл парк, обясни той.

„Добрич“- от цех в бивши казарми до най-големия завод за детски обувки на Балканите

Парцелът е 37 500 кв. м, застроената площ ще е 17 500 кв. м като магазини, които ще бъдат на международни и местни марки. В момента текат преговори, но все още не са подписани договорите, затова той се въздържа да коментира кои точно марки ще бъдат представени.

Това, което ще отличава самия парк, е, че инвестиции ще има и в т.нар. соларен проект, който за първи път ще обслужва нуждите на самите наематели в комплекса. Покривите на всички търговски обекти ще бъдат покрити със соларни панели. Стремежът е да се използва зелена енергия за поддръжката и консумацията на самите наематели.

Започна събарянето на бившия обувен завод „Добрич“, има нов собственик (+снимки)

Центърът ще има 22-23 търговски обекта, както и кино. Ще има и пространство, където да бъде представен Добрич с уникалните продукти, които се произвеждат тук. Тепърва ще се изяснява дали това ще е музей или изложбена зала.

Центърът ще бъде в услуга на гражданите на Добрич и областта, които ще бъдат улеснени и няма да се налага да пътуват до Варна, за да пазаруват или за кино. Това е първият ритейл парк на „Хиполенд“ от програмата и от новия тип, като сме насочени изцяло към използване на зелена енергия. Проектът е екологично насочен, тъй като това са неща, към които всеки инвеститор трябва да обърне внимание, а не да гледа само възвръщаемост, посочи Марков.

Взрив постави края на бившия обувен завод “Добрич”. Вече е съборен (+видео)

В условията на инфлацията и нарастващите ценни на строителните материали не може да се каже какъв ще е размерът на инвестицията.

След събарянето на сградите част от строителните отпадъци бяха извозени, но много все още стоят там. „Те неслучайно са там, защото искаме да ги използваме и да ги вложим в имота като инертни материали, а не да замърсяваме допълнително“, обясни Марков.

Прогнозата е началото на строителството да бъде поставено през юни, в зависимост от съгласуването на проектите с Общината. Администрацията ни помага много и чака с нетърпение и е възхитена от това, което се прави за града, каза управляващият директор на „Търговски парк Добрич“ ЕООД.

Предвижда се откриването да бъде през септември, за Деня на Добрич.

c