Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

"Фолклор без граници" в Добрич: Културите се срещнаха на сцената (ВИДЕО+СНИМКИ)

Представителната Фолклорна Танцова Студия „Добруджа“ и Мексиканската група "Балет Фолклорико дел Норте"

Международният фестивал "Фолклор без граници" в Добрич официално приключи, привличайки стотици хора на площад "Свобода" за заключителния концерт. Зам.-кметът Владимир Трендафилов връчи грамоти за участие и благодари на организаторите и участниците.

Мексиканската група "Балет Фолклорико дел Норте" впечатли публиката с енергични изпълнения, носещи духа на Чиуауа. Тяхната комбинация от традиционни и съвременни танци внесе колорит и разнообразие на сцената. От българска страна, Представителната фолклорна танцова студия "Добруджа", водена от Стоян Господинов, представи богатото фолклорно наследство на Добруджа и други етнографски области на България. Студията, известна с многобройните си отличия, показа защо е един от водещите ансамбли в страната.

Ансамбъл "Мбенингома – Комори" от Коморските острови не успя да участва заради визови проблеми. Ръководителят Бусри Бен Саид Ахмед и неговият екип са известни със стремежа си да запазват коморските традиции и културно разнообразие, но този път не успяха да споделят своето изкуство с добричката публика.

Фестивалът приключи с много аплодисменти и ентусиазъм от страна на зрителите. Въпреки пропуснатото участие на коморския ансамбъл, останалите изпълнители успяха да създадат атмосфера и да представят разнообразието на световния фолклор.

В предишните дни на сцените в Добрич излязоха състави от Китай, Тимор-Леще (Източен Тимор), Уругвай и Грузия.

c