Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

В парламента питат за почистването на река Батовска при природен резерват “Балтата”

За незабавно почистване на река Батовска при природен резерват “Балтата” до курортен комплекс Албена, както и ежегодно поддържане на коритото ѝ, настоява народниият представител от ПП-ДБ Иван Белчев. Той е отправил въпрос до министъра на околната среда и водите Петър Димитров.

В него припомня, че през юни 2023 г. на редовна среща на комисията по туризъм към Народното събрание е засегната темата от представител на курортен комплекс Албена за наводненията на най-южния им плаж при Природен резерват “Балтата”.

„Още тогава изпратих искане за незабавни действия от МОСВ и Областна администрация Добрич. Година по-късно на 25.07.2024 г., отново на среща на комисията по туризъм беше докладвано, че проблема все още не е решен“, посочва Белчев.

По думите му коритото на река Батовска в района на природен резерват “Балтата” изисква редовно почистване, за да се поддържа непрекъсната проводимост на водното течение. Реката Батова има затруднено движение на водата в дължина от 1 км преди вливането ѝ в Черно море, както и по отсечка от около 3 км до село Оброчище. В резултат на това, обемът на вода, преминаващ през резервата „Балтата”, причинява наводнения, които засягат сградите и прекъсват транспортните връзки в курорт Албена.

„Непочистеното корито на река Батовска през последните години е довело до множество случаи на наводнения в курорт Албена и природен резерват „Балтата”. На някои участъци река Батовска е залята с тиня, което пречи на нормалното ѝ оттичане към морето. При по-силни валежи тя затапва подземните помещения на близък хотел. Водата редовно прелива и влиза в подземните помещения на хотела, включително мазета и сервизни помещения, което причинява опасност за гостите“, заявява още депутатът.
И подчертава, че редовното почистване на коритото на реката е от съществено значение, за да се предотврати повтаряне на подобни проблеми и да се спре натрупването на отлагания. 

Затова той настоява за незабавно почистване на реката и редовното ѝ ежегодно почистване, което да бъде включено като предложение от МОСВ в бюджета за 2025 г. и във всяка следваща година. 

c