Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Състезателката на клуб от Добрич Станимира Петрова носи знамето на България в Париж

Церемонията по откриването на XXXIII Летни олимпийски игри започна във френската столица Париж. Българските олимпийци дефилират на Откриването, като делегация ни е в една лодка с делегациите на Бруней, Бурунди, Буркина Фасо и Кабо Верде. Знаменосци на родната делегация в парада на спортистите са боксьорката, състезателка на клуба от Добрич „Борис Георгиев-Моката“, Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов.

През тази година традицията шоуто да се провежда на стадион беше променена и събитието за първи път ще се състои на открито във водите на река Сена и ще завърши на площад "Трокадеро" до Айфеловата кула.

Над 600 хиляди души ще гледат на живо церемонията по откриването на Олимпиадата. Спортистите от олимпийските делегации на 206-е участващи страни ще преминат 6-километрово трасе по реката в около 90 лодки от моста Аустерлиц до площад "Трокадеро".

Малко по-късно президентът на Франция Еманюел Макрон ще открие официално Игрите.

На Олимпиадата в 32 вида спорт ще се състезават около 10500 атлети, 46 от които от България.

Мерките за сигурност в Париж са много сериозни, като значителни полицейски сили са ангажирани да следят за опазването на реда. Около 30 хиляди полицаи и жандармеристи ще патрулират по улиците всеки ден до края на състезанията на 11 август.

Кадър: БНТ

c