Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Хотел „България“ в центъра на Добрич е продаден за 4 милиона лева

Новият собственик е свързан с един от крупните арендатори на България - Илко Павлов от Генерал Тошево

С нов собственик е вече тризвездният хотел "България" в Добрич. Финализирана е сделката, продължила няколко месеца, с която „Дарик имоти“ продаде хотела, придобит по време на приватизацията от една от компаниите на Радосвет Радев. Наследниците на бизнесмена продадоха хотела за около 4 милиона лева.

Прехвърлянето на собствеността от "Дарик Имоти България" АД на "Хотел Добрич" ЕООД. Сделката е сключена на 12 април, но е вписана в Търговския регистър в 18:47:45 ч. на 20 април.

Така новият управител е Борислав Бонев Петков. Той поема управлението от съпругата на покойния вече Радосвет Радев Димка Иванова Михайлов-Радева.

Назначени на 20 февруари 2023 година вещи лица са направили оценка на имота, която възлиза на 3 998 700 лева.

Имотът е с площ 9 467.68 квадратни метра. Сграда се намира на площада на областния град. Хотелът е на шест етажа, с общо 210 легла. 53 стаи на първи и втори хотелски етаж се отдават под наем за офиси. Комплексът разполага със заведения за хранене: основен ресторант “България”, панорамен ресторант, лоби бар, бар-мецанин и казино. Комплексът разполага с две конферентни зали, съответно със 75 и 40 места, перално стопанство и паракотелно. Има огромен паркинг с възможности за допълващо застрояване (МОЛ - търговски център). Урегулираният поземлен имот е с площ 9500 квадрата, разгънатата му застроена площ пък е 22 000 кв. м.   

Знаковият хотел в центъра на Добрич е притежание на "Дарик Имоти България" АД, чийто собственик до октомври месец на 2021 г. е Радосвет Радев. Припомняме, че собственикът на групата "Дарик", в която влиза и "Дарик Радио" почина внезапно на  6-ти август същата година. Оттогава-насам хотелът е на неговите наследници - децата и съпругата му.

През ноември миналата година сградата на хотела с офисната част, разделена на 33 самостоятелни обекта, е била ипотекирана в "УниКредит Булбанк" за 9 623 000 лв. На 15 ноември договорната ипотека е била заличена.

Новият собственик на „Хотел България“ ЕООД е "Хотел Добрич" ЕООД, учредено на 25 октомври 2022 г. Негов едноличен собственик и управител е Борислав Бонев Петков. Проверка на Про Нюз Добрич във фирмените регистри показа, че той е свързан с още три фирми – „Слънчеви плодове“ ЕООД и „Градска среда“ ЕООД.

Фирма „Градска среда“ е със седалище във Варна. До 2020 г. тя е била собственост на Борислав Бонев Петков, а от 29.10.2020 г. е с нов собственик – Илко Христов Павлов, а управители са Илко Христов Павлов и Кирил Илков Павлов. Сред фирмите, в които Кирил Илков Павлов е съдружник е Павлови Фууд Индъстрийс ООД.  

Според източници на Про Нюз Добрич дейността на „Хотел България“  ще се запази първоначално, същата както досега.

c