Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Йорданка Костадинова: Само Община Добрич не е представила договор за зимно поддържане

Обстановката в област Добрич се нормализира, републиканските пътища са почистени, каза в интервю за Про Нюз Добрич областният управител

Каква е ситуацията в областта днес, трети ден след бурята?

Обстановката в област Добрич се нормализира, републиканските пътища са почистени. Отворени са и пътищата, които свързват Добрич със съседните области – Варна, Силистра, Шумен, както  за леки, така и за тежкотоварни автомобили. Надявам се, че до края на деня и третокласните пътни артерии на територията на областта да бъдат почистени. В момента работят около 18 машини, които почистват републиканската пътна мрежа. 

Има ли информация за бедстващи хора?

Към този момент няма бедстващи хора на територията на област Добрич. Положихме всички усилия да разположим КПП на всички изходи на Добрич, така че да предотвратим излизането на леки коли извън територията на областта, за да не останат някъде в преспите и да има бедстващи хора.

Най-големият проблем се оказва липсата на ток, защото има населени места, където трети ден няма електрозахранване. Какво се случва и кога ще бъде възстановено електроподаването?

В непрекъсната комуникация съм с „Енерго-Про“. Отстранени са всички аварии по мрежата високо напрежение в цялата област. Мрежата средно напрежение е възстановена почти навсякъде, с изключение на три села. Остават около 16 села, където трябва да се отстранят авариите по мрежата за ниско напрежение т.е. има определени улици в населените места, където няма електроснабдяване, но мисля, че до края на деня този проблем ще се реши.

Отменено ли е бедственото положение във всички общини от областта, които бяха обявили такова?

Да, към тази сутрин нямаме община в бедствено положение. Обстановката се нормализира в цялата област. Кметовете на три общини – Крушари, Добричка и Тервел, обявиха със свои заповеди от 26 ноември бедствено положение. В община Крушари то изтече в 17 часа на 27 ноември. Със същия час влезе в сила и заповедта на кмета на Община Добричка за отмяна на бедственото положение там. Тази сутрин беше отменено и бедственото положение в община Тервел.

Как се справиха общините от област Добрич с почистването на общинската пътна мрежа?

Като цяло, смятам, че се справиха добре. Моето притеснение е, че в Областна администрация до вчера, 27 ноември 2023 г., не е представен договор на Община град Добрич със снегопочистваща фирма. Дори да има сключен, то той не е представен в Областна администрация, така че за нас Община град Добрич няма договор с фирма за зимно поддържане. Това е притеснително, защото има много оплаквания от граждани. Днес при идване на работа и служителка на областна администрация е паднала в резултат на непочистените пешеходни зони. Обезпокоителна е информацията, че в Спешното отделение на МБАЛ Добрич има много случаи на граждани, които са контузени в резултат на подхлъзване по непочистените улици, тротоари и пешеходни зони в града. Надявам се, че в скоро време Община град Добрич ще представи договор със снегопочистваща фирма, защото първите два снеговалежа ги посрещнахме без такъв.

Областна администрация само наличието на договор ли констатира или има и други функции за контрол на тази дейност?

Когато ни бъде представен договор за зимно поддържане от определена община, Областна администрация има задължение на място нейни представители да направят оглед на снегопочистващата техника – вид, изправността й, кадровата обезпеченост и т.н.

На проведените до момента заседания в Областна администрация във връзка с подготовката за зимния сезон от Община град Добрич споделяна ли е причината за липсата на такъв договор, дали има някакви затруднения?

Няма информация защо няма такъв договор. Има общини, които още през месец август са представили договорите си.  Днес ще поискам информация от кмета на Община град Добрич има ли договор за зимно поддържане за настоящия зимен сезон и за причините до момента той да не ни е представен.

Вчера в цялата област обучението беше в дигитална среда. Днес дистанционно продължават да учат учениците в общините Тервел, Крушари и Балчик. Какво наложи това и докога учениците там ще учат онлайн?

Както аз, така и от Регионалното управление по образование, разговаряхме с всички кметове на общини и сме взели предвид тяхното виждане за състоянието на всяка община. Всеки кмет е питан какво е виждането му относно това как трябва да протече учебния процес и сме се съобразили с него. На това основание беше подготвена заповедта обучението да бъде от разстояние в електронна среда. 

c