Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Йорданка Костадинова: Поемам поста областен управител на Добрич с чувство на огромен дълг

Област Добрич отново да се появи на картата на България – тази цел си поставя новият областен управител

На заседанието си днес Министерски съвет назначи първите шестима областни управители, сред които и на Добрич.

Йорданка Яникова Костадинова

Родена на 27 ноември 1977 г. във Варна

Завършила е „Фармация“ в Медицинския колеж към МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна, Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов и „Здравен мениджмънт и медико-социални грижи“ в Медицински университет Варна. Има над 13-годишен опит като фармацевт. Преди да заеме поста народен представител, през последните 10 години Костадинова е част от  колектив, който се радва на успешно лекувани пациенти с помощта на водещата немска фармацевтична компания – Berlin-Chemie/А. Костадинова смята, че ученето през целия живот (life-long learning) е задължително, ако човек иска да бъде в крак с времето, да се усъвършенства и да бъде полезен. Затова тя посещава образователни курсове, участва в семинари и в различни организации със социална, благотворителна и културна насоченост. Предстои да защити дипломна работа в НБУ, профил „Политически мениджмънт и публични политики“.

Майка на три деца - дъщеря и двама сина.

Народен представител в 47-ото и 48-ото Народно събрание. 

 

Г-жо Костадинова, кое е първото, което ще направите като областен управител на област Добрич?

Поемам поста Областен управител на област Добрич с  чувство на огромна отговорност и дълг.  Благодаря на министър-председателя Николай Денков и на целия Министерски съвет за доверието, което ми се оказва. Разбира се, първото, което ще направя, е да се срещна с екипа на областна администрация, за да ги уверя, че заедно ще работим за успешната реализация на политиката на правителството на областно ниво, като ще разчитам на техния опит и професионализъм. Предстои да направя ревизия и анализ на състоянието на областна администрация. За времето, през което ще я ръководя, ще работя с всички сили за това област Добрич отново да се появи на картата на България.

Как ще работите с другите държавни институции, местните власти и бизнеса?

Виждането за сътрудничество с другите институции и общността е от съществено значение за постигане на общи цели в област Добрич. Вярвам, че ефективното партньорство и сътрудничество между областната администрация, общините, бизнеса, образователните институции и гражданското общество е това, което ще доведе до по-добри резултати и устойчиво развитие на областта.

Коя ще бъде основната Ви задача, начело на областна администрация Добрич?

Една от моите основни цели е да създам стабилна и устойчива икономика в областта, която да осигури работни места, и развитие за всички общини. Ще работя усърдно, за да привлека нови инвестиции и да подпомагам съществуващите предприятия в областта. Създаването на подходяща инфраструктура и подкрепа за предприемачите са важни фактори за привличането на инвестиции и насърчаването на икономическия растеж.

Сред проблемите на област Добрич е състоянието на инфраструктурата. Какви са ангажиментите Ви в тази насока?

Зная, че има специфични предизвикателства, свързани с инфраструктурата, транспорта и социалните услуги в нашия регион. Ангажирана съм да работя за подобряването на състоянието на тези сфери и за изграждането на устойчиви системи за водоснабдяване, отпадъчни води и енергийна ефективност. Също така, ще продължим да инвестираме в образование, здравеопазване и социални услуги, за да се грижим за доброто на нашите граждани.

Като народен представител в предишните два парламента Вие имахте редовни формални и неформални срещи с гражданите от област Добрич. Ще могат ли гражданите да се срещат с Вас и да споделят проблемите си и след като сте областен управител?

Слушането и ангажирането с гражданите е от съществено значение за успешното управление и постигане на общите цели. Ще се стремя да бъда на разположение на гражданите, да ги подкрепям и да вземам предвид техните нужди и мнения в процеса на вземане на решения. Прозрачността и отчетността ще бъдат водещи във всяко ниво на моето управление. Вярвам, че те ще допринесат за доверието и ангажираността на гражданите и заинтересованите страни в дейността на областния управител.

Приканвам гражданите и институциите да си сътрудничат с мен и целия екип на областна администрация Добрич. Вярвам в силата на нашето обединение и възможностите, които ни предстоят. Само чрез сътрудничество и съвместни действия можем да преодолеем предизвикателствата и да създадем успешна и благополучна област.

 

c