Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Йорданка Костадинова, ПП-ДБ Добрич: Моята кауза е да има повече деца в България

Йорданка Костадинова е кандидат за народен представител от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, депутат в 47-ото и 48-то Народно събрание, с преференция 102

Като народен представител от Добрич в парламентарната група на „Продължаваме промяната“ в последните два парламента кое отчитате като най-голям успех?

Много чудесни инициативи и добри намерения бяха започнати, но останаха недовършени в 47-ото Народно събрание поради преждевременното прекратяване на работата му. Въпреки това се чувствам удовлетворена, защото положих немалко усилия за решаване на конкретните проблеми на хората и първите резултати се видяха и се усетиха от мнозина. Положихме усилия за подпомагане на малките земеделски стопанства, произвеждащи висококачествени и здравословни храни с висока добавена стойност. Предприехме и стъпки за борба с демографския колапс в региона. Но наистина за седем месеца е много трудно да се започнат и да се завършат инициативи, които са били затлачени през годините. Осигурихме повече от 18 милиона лв. по окончателно одобрени проекти за рехабилитация на пътища в област Добрич. Имаме шест успешни проекта за ремонти на училища, детски градини и ясли на стойност над 560 000 лв. Така доказахме, че по пътя на постоянния диалог с местните власти и със структурите на гражданското общество можем да постигаме значими резултати.

48-ото Народно събрание имаше твърде кратък живот. Но аз съм изключително удовлетворена, че за тези броени месеци успяхме да придвижим редица въпроси, нетърпящи отлагане. Приети бяха важни поправки в Закона за подпомагане на земеделските производители. С тях  поне малко бе облекчено положението на хората, изкарващи прехраната си чрез земеделие. Гарантира се 60% национално съфинансиране, даващо  ново политическо самочувствие на България в Европейската комисия, и гарантиращо, че средствата ще стигат до приоритетните групи. По предложение на "Продължаваме промяната" се въведоха новите елементи на Интегрираната система за администриране,  контрол и мониторинг на площта. Уредени бяха и  схемите на директните плащания и прилагането на преходната национална помощ.

Продължиха и усилията ни за създаване на филиал на Медицинския университет в Добрич. След многократни наши настоявания и разбира се - с подкрепата и на останалите депутати от региона - Министерският съвет прие Националната карта на висшето образование за 2023 г., с която се дава право университетите да отварят по изключение филиали или факултети за обучение на медицински сестри и акушерки на територията на цялата страна. Така  реално се премахват нормативните пречки за създаване на Медицински колеж в Добрич. Сигурна съм, че съвсем скоро това важно за Добрич и целия регион  учебно заведение ще стане факт.

Един от акцентите в работата Ви като депутат бе развитие на здравния туризъм в България. Какви са възможностите за това за област Добрич?

В бъдеще качествените СПА и Wellness курорти ще играят важна роля в системата на здравеопазването. А нашият регион има големи възможности да предостави прекрасни условия за това. Например "Албена" притежава огромен потенциал, който се допълва от наличието на специализирана болница за рехабилитация в комплекса. В нея работят доказани професионалисти, разработващи актуални и търсени възстановителни програми. Възможностите са много и е грехота да не се използват. А и да не забравяме, че освен икономическите изгоди,  инвестицията в здравето на българите е с безкрайно висока възвръщаемост.

Вашата лична кауза е да има повече родени деца в България? Като депутат в последните две народни събрания какво успяхте да постигнете в тази посока? Какво предстои?

Аз като майка на три деца не мога да си представя, че ще има семейства, които ще искат, но няма да имат възможност да имат своя рожба.

Точно затова посветих усилията си на каузата инвитро или както се казва асистирана репродукция.

Подтикнах да бъде написана новата наредба за асистирана репродукция, която дава възможност на инвитро центровете да работят без да са в нарушение на европейските директиви. Проведохме публично обсъждане заедно с фондациите "Искам бебе", "Зачатие" и с лекари от водещи клиники от цяла България. По мое запитване към министъра на здравеопазването от временното правителство кога ще бъде обнародвана в Държавен вестник, той отговори - до края на 2022 г. Вече сме почти април 2023 г., защо още не е обнародвана не зная, дано има разумно обяснение!

Следващата стъпка е с новия бюджет да се осигурят още 5 милиона лева към фонда за асистирана репродукция, за да може шанс за бебе да получат всички нуждаещи се семейства, дори и тези, които имат нужда от донорски материал.

Вие сте майка на три деца. Според Вас има ли как да превърнем България в мястото, в което искаме да отглеждаме децата си?

Има как! Ако си помогнем сами и не разчитаме на спасители и супер-герои.

Предлагаме ясен план и няколко стъпки, за да осигурим този нормален европейски живот за децата си:

- Шенген и Еврозона, за да имаме справедливост и да не си броим стотинките.

- 50 млрд. лева инвестиции в регионите, защото голямата трагедия на България не е разликата между Варна и Виена, а разликата между Варна и Генерал Тошево.

- Българско земеделие и независима българска енергия, за да поевтинеят основните стоки.

- Достъпно образование и здравеопазване с европейско качество.  

С широко обединение на партии, граждански движения и с подкрепата на всеки един от вас можем да постигнем всичко, което искаме за нашите деца.

Вие провеждате регулярни приемни с граждани, не само по време на предизборната кампания, обиколихте региона. Кои са най-честите въпроси, които ви поставят добруджанци?

Депутатите не трябва да се срещат с избирателите си само по време на предизборната кампания.  В изминалите месеци разговарях със стотици добричлии. Бях и в много други градове и села от областта - Генерал Тошево, Балчик, Каварна, Крушари, Тервел, Шабла - където проблемите не са по-малки. Хората не се интересуват толкова от политическите боричкания в София. Те мечтаят да живеят нормално и да се чувстват горди българи и пълноценни европейци. Гражданите искат предвидимост, оплакват се от корупцията и от мудната администрация, роптаят срещу ежедневните пречки, с които тромавата държавна машина затормозява бизнеса им. Разбира се, инфлацията, обедняването и безработицата навсякъде са въпроси от първостепенна важност. Ако ПП - ДБ получи доверие, ще продължим с поетапното увеличение на пенсиите и заплатите и ще работим за минимализиране на корупцията и съдебния произвол. Това е единственият път за бързото излизане от блатото на мизерията и липсата на перспектива, в което българите бяха набутани за цяло десетилетие.

Кой е Вашият личен ангажимент към Добрич и региона?

Не обичам да давам празни и неизпълними обещания. Някои от колегите от другите формации обещаха всичко на всички - паркове, градини, доходи, благоденствие. Аз съм екипен играч, защото от опит знам, че сам човек не може да постигне почти нищо. Необходими са общите ни усилия - на гражданите на Добрич и региона, на местната власт и на депутатите - за да променим нашия чудесен край.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c