Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Всеки трети обект в „Стария Добрич“ е празен

Комплексът е с неизяснен статут. Обмислят създаване на общински културен институт

Към момента от 36 ателиета в етнографския комплекс „Стария Добрич“, 12 са свободни. Това съобщи на последната сесия заместник-кметът Станка Николова. По думите й към момента няма постъпило заявление за концесия. Всички желаещи да стопанисват обекти там, са за наем.

От думите на заместник-кмета стана ясно, че няма желаещи за концесия, но занаятчиите масово отказват, тъй като процедурата е тромава, обвързваща и утежняваща. Неслучайно през последните години са прекратени няколко концесии и е даден приоритет на наемите в Стария Добрич. Николова припомни, че „Стария Добрич“ няма уточнен статут – не е нито архитектурно-етнографски комплекс на открито, нито етнографски комплекс. „Нямам идея какъв е статут, но в момента кметският екип мисли за варианти за нов статут, който ще бъде съобразен“, посочи Николова.

Йордан Йорданов каза, че един от вариантите за развитието на „Стария Добрич“ е създаване на общински културен институт, където да се поместят и други културни институти на Общината, чрез който да може да се кандидатства за финансиране. Там ще може да се помести и „Стария Добрич“.

Старият Добрич: Традиции и несъвършенства в сърцето на Добруджа

При разработването на стратегия обаче трябва да се вземе решение и къде и как ще се помещава музеят, добави той.

На последното си заседание Общинският съвет даде съгласие за провеждане на публични търгове с тайно наддаване за четири работилници в „Стария Добрич“. Договорът с досегашните наематели на шапкарската работилница е прекратен поради изтичане на срока. В Общината е постъпило писмено искане за наемане на имота, който да се превърне в работилница за художествено леене. Интерес има и към дърворезбарската работилница. Бившата цветарница е свободна от две години. За нея има интерес да се превърне в ателие за изработване на художествени тъкани.  Дървостругарската работилница също се отдава под наем.

„Идва туристически сезон и този комплекс трябва да има необходимия външен вид, тъй като той посреща туристи – български и чуждестранни, а растенията по покривите не предполагат достойна визия“, посочи един от занаятчиите.

c