Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Старият Добрич: Традиции и несъвършенства в сърцето на Добруджа

Етнографският комплекс "Стария Добрич" е символ на занаятчийския и търговски характер на стария град. Целта му е да съхрани, интерпретира и демонстрира начина на живот и икономиката на българите в края на XIX в. Комплексът представя възрожденския период чрез търговията и занаятите. Архитектурната среда съхранява ценностите на епохата, като свързва културното ни наследство със съвременния живот.

Днес обаче предназначеният да бъде символ на Добрич комплекс има своите несъвършенства – на много места липсват части от екстериора, фасади се рушат, а традиционните за региона камъни за настилката един по един започват да се трошат.

За разрухата и несъвършенствата обръщат внимание и граждани на Добрич, които задават реторичния въпрос в социалните мрежи “Кой трябва да реши проблема?”.

Общинският съвет в Добрич предприе действия за стабилизиране на управлението на комплекса, като в края на януари 2023 г. прие Стратегия за развитие на Архитектурно-етнографския комплекс на открито „Стария Добрич”.

Целта на приетата стратегия е да се определят насоките за бъдещо развитие на Архитектурно етнофския музей на открито “Стария Добрич” (АЕМО). Времевият хоризонт на стратегията е средносрочен и обхваща период от десет години. Документът би следвало да послужи като основа за разработването на детайлни планове за действие – план за неотложни мерки (до 1 година), краткосрочен (до 5 години) и дългосрочен (до 10 години).

c