Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Весела Панчева: Предложението на началника на РУО ще „обезкърви“ образованието в Добрич

Директорът на СУ "Д. Талев": Родителите цитират „оставка“, защото това е мракобесие и някой иска да сложи кръст на образованието в Добрич

Началникът на Регионалното управление по образование в Добрич Светлана Василева предлага в част от водещите общински средни училища в областния град да се закрие гимназиална степен. Това предвижда подготвения от нея проект на държавен план прием в област Добрич за учебната 2024-2025 година. Според него в СУ „Петко Р. Славейков“, СУ „Димитър Талев“ и СУ „Любен Каравелов“ следващата учебна година ще има нулев прием след седми клас, като от учебната 2028-2029 година трите учебни заведения бъдат преструктурирани в основни. Предстои план приемът да бъде разгледат от Областна комисия по заетост, която трябва да го одобри.

РУО предлага нулев прием в VIII клас в три средни училища в Добрич и превръщането им в основни

За коментар на предложението потърсихме директора на СУ „Димитър Талев“ Весела Панчева:

Според директора на СУ „Димитър Талев“ Весела Панчева няма обстоятелства, които да налагат спешно да се направи тази оптимизация,  тъй като децата в училището са едва с пет по-малко от миналата година. Т.е. план-приемът може да бъде като миналогодишния и след първо класиране паралелките, които не съберат на първо класиране над 18 деца, да бъдат закрити.

„Това е почтено, това е честно, това е според правото на избор на децата на Добрич да изберат училище, в което искат да се обучават. Това е най-почтеният начин“, категорична е Панчева. Според нея през следващите години трябва на широко обсъждане да се постави професионалното образование, „което всички ние искаме да подкрепим, но да видим какво е неговото състояние. Има ли учебно-възпитателен процес в тези училища, преподавателите квалифицирани ли са, редовни ли са, водят ли учебно-възпитателен процес, да видим колко деца завършват, колко кандидатстват, колко влизат, колко продължават с диплом за завършен 12 клас. Трябва тези неща да се разгледат, да се види какво е качеството и да престанем да повтаряме, че „бизнесът иска“. Да, бизнесът иска квалифицирани, грамотни хора. Той не иска хора, които дори заявление за постъпване на работа не могат да напишат грамотно“.

„В тези три училища ние говорим за качество, за образователен процес, за лидерство, за личностни качества, за даване на шанс за успешна житейска реализация във ВУЗ-ове и на пазара на труда. Специално за нашите ученици всеки път получавам благодарствени адреси и от ВУЗ-овете, и от фирмите. Казват, че учениците на СУ „Димитър Талев“ си личат и това е малка. Чуят ли, че идва кандидат за работа от нашето училище за тях е знак, че могат да му се доверят и да го вземат на работа. За мен това е оценката на бизнеса и за хората, които искат да имат служители, завършили нашето училище“, подчерта Весела Панчева.

Тя подчерта, че държавният-план прием трябва да се прави с широко обсъждане, а не под строга секретност.

С уговорката, че не желае противопоставяне с професионалните гимназии, директорът на СУ „Димитър Талев“ подчерта, че е важно да има яснота за истинското състояние на образованието в града и да не бъдат заблуждавани хората, че трите паралелки, в които РУО предлага да няма прием в осми клас, които наброяват 78 деца, ще решат проблема на професионалното образование в Добрич. Защото никой не може насила да накара някого да учи в определено училище. Според нея, ако това се случи, означава градът да се обезлюди и много семейства да се преместят във Варна или други градове, но няма да останат тук при сегашния вид на професионалните училища. „Защото има мъртви души, има процеси, които началникът на РУО трябва да види и да разбере кого защитава и кого иска да унищожи. „Защото с този акт, който г-жа Василева предлага, тя обезкървява образованието. Тогава на държавните зрелостни изпити Добрич ще бъде в дъното на класацията. Защото сега ние, средните училища „измиваме лицето“ на областта, като даваме добри резултати и на външните оценявания след 10 клас по БЕЛ и ИТ. Нашите деца получават сертификати и сме над средното за страната ниво“, посочи Весела Панчева.

Тя акцентира и на това, че в т.нар. анализ се посочва, че СУ „Д. Талев“ има финансови затруднения. „Да, имаме финансови затруднения от 500 000 лева за парната ни инсталация, която ние като второстепенни разпоредители нямаме силата от нашия бюджет за платим тази сума за сграда, която е общинска собственост. И ни слагат наравно с училища, които не могат да си платят заплатите на учителите и увеличенията на заплатите“, каза тя.

Европейски знак за качество бе присъден на проект на СУ "Димитър Талев" в Добрич

Директорката на СУ "Д. Талев" в Добрич Весела Панчева с престижна награда

СУ „ Димитър Талев“ от Добрич победи в конкурс на МОН за най-добра ученическа инициатива

Отборът на СУ „Димитър Талев” спечели общинското първенство по волейбол

В СУ „Д. Талев“ в Добрич откриха STEM център с телескоп и метеорологична станция

С нова класна стая се сдобиха ученици от СУ „Димитър Талев“ в Добрич

Ментална аритметика и международно партньорство през новата учебна година в СУ „Д. Талев“ в Добрич 

Високи отличия на ученици от СУ „Д. Талев” в Добрич на национални и областни надпревари

Стелиян от СУ "Д. Талев” в Добрич е с две оценки 6.00 на матурите, мечтае да стане кардиолог

Медии на бъдещето създават ученици от Добрич с партньори от три държави

В момента тече подписка и само за три часа са събрали над 500 подписа. Много хора ще дойдат в понеделник, защото в петък са били на работа или извън града. „Родителите са безкрайно притеснени, питат „Какво ще правим?“ Най-заинтересовани и най-притиснати в тази ситуация са родителите на учениците от седми клас. Трябва заедно да не позволим това безумие да се случи. Хората са много наострени, цитират „оставка“, защото това е мракобесие и някой иска да сложи кръст на образованието в Добрич“, каза директорът на СУ „Д. Талев“.

Тя заяви, че не приема забрани, заплахи и размахване на пръст. „Аз не мога да спра хората да защитят децата си. Не мога да управлявам тълпа, която тя в момента предизвика. Защото хората ще образуват една тълпа, която ще избухне  новата седмица. И не мога да бъда отговорна за едно недобро управленско решение. Ако това трябва да коства „главата ми“, тя не е толкова ценна, колкото живота и бъдещето на децата на Добрич. Не мога да спра хората да защитят децата си“, каза още Весела Панчева.

 

  

c