Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

РУО предлага нулев прием в VIII клас в три средни училища в Добрич и превръщането им в основни

Засегнати са три от най-големите средни училища - СУ „Петко Р. Славейков“, СУ „Димитър Талев“ и СУ „Любен Каравелов“

Началникът на Регионалното управление по образование в Добрич Светлана Василева предлага в част от водещите общински средни училища в областния град да се закрие гимназиална степен.

Това предвижда подготвения от нея проект на държавен план прием в област Добрич за учебната 2024-2025 година. Според него в СУ „Петко Р. Славейков“, СУ „Димитър Талев“ и СУ „Любен Каравелов“ следващата учебна година ще има нулев прием след седми клас, като от учебната 2028-2029 година трите учебни заведения бъдат преструктурирани в основни.

Предстои план приемът да бъде разгледат от Областна комисия по заетост, която трябва да го одобри.

В някои от засегнатите училища вече тече подписка, подкрепена от стотици родители на настоящи, бивши и бъдещи ученици, на хора от кварталите.

Про Нюз Добрич потърси Светлана Василева, но не успяхме да се свържем с нея. Готови сме да й дадем възможност да представи причините, поради които се посяга на три от водещите средни училища в областта.

Свързахме се с директорите на трите учебни заведения. В следващи публикации ще представим тяхното становище относно готвените промени в образователната система на Добрич.

c