Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Национален конкурс за рецитатори в памет на Йордан Кръчмаров обявиха в родното му Гурково

По повод 38-ата годишнина от смъртта на поета Йордан Кръчмаров читалище "Свобода-1897" в родното му село Гурково обяви Национален онлайн конкурс за рецитаторско майсторство „Сол за живите“ в негова памет.

Основна цел на конкурса е да популяризира творчеството на поета от село Гурково, което е признато за явление в българската художествена литература. Освен това, чрез него ще се предостави възможност за изява на пълнолетни майстори на художественото слово и рецитатори, защото в селото това изкуство има традиции и изявени имена.

Почти всички такива конкурси в страната са за деца и ученици, като липсват платформи за изява на възрастни хора с артистични заложби. Това е и причината, поради която организаторите очакват сериозен интерес.

Рецитаторският ни национален конкурс ще се провежда в годините, в които „Сол за живите“ няма издание за автори на поезия.

По този начин ще се поддържа интересът към творчеството на Йордан Кръчмаров и ще се отбелязва ежегодно неговата рождена дата – 24 юли, с церемонии по награждаване!

Задължително условие за участие в онлайн конкурса е рецитаторите да са навършили 18 години, да се явят с произведения от творчеството на Йордан Кръчмаров и да изпратят видеоклип на своите изпълнения с продължителност до 5 минути.

Тричленно жури от известни и професионални актьори ще оцени изпълненията, а наградите са парични и специални.

Пълния регламент за конкурса ще намерите в прикачен файл към новината. А на следващия линк е формата за кандидатстване. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeZVpxHn-VpWXR3WgNp1rr_Mcjku9PnQKCNaq6cGJDNGw12xA/viewform

c