Събота, 29 юни 2024

29.06.2024

Последвайте ни

Възвръщането Южна Добруджа да придобие национална популярност, настояват от ПП-ДБ

Местните структури на Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" настояват пред областния управител на област Добрич Йорданака Костадинова, 7 септември, денят на възвръщането на Южна Добуджа в пределите на Българската държава да придобие популярност в национален мащаб. Представителите на коалицията смятат, че всички трябва да знаят за историческите събития от 1940 година.

Инициативата е на областнитната организация на "Демократи за силна България" /ДСБ/ в Добрич.

До Областен управител на област Добрич
г-жа Йорданка Костадинова
град Добрич

И С К А Н Е

от КП „Продължаваме промяната – Демократична България“ - Добрич

Уважаема, г-жа Костадинова,

Моля да се запознаете с нашето искане и предприемете необходимите действия по нашето предложение:

На 7 септември 1940 г. България си възвръща Южна Добруджа с подписването на договор в румънския град Крайова. След премахването на ограничителните военни клаузи през 1938 г., възвръщането на Южна Добруджа се превръща в главна стратегическа цел на българската външнополитическа програма за мирна ревизия на Ньойския договор.

Крайовският договор възстановява границата между България и Румъния от 1912 г. и донася националното освобождение на Южна Добруджа. Към Отечеството е възвърната територия от 7696 кв. км, населена изключително с българи и отнета с Ньойския договор (1919 г.) в противовес на всякакви исторически и етнически реалности.

Този исторически факт обаче, като че ли не е достатъчно известен на съвременните българи.

Освен това не намира достойно отразяване в националните информационни медии и се отбелязва само на регионално ниво.

В тази връзка ние от КП „ПП-ДБ“ отправяме искане по инициатива на организациите на ДСБ в област Добрич до Вас като областен управител да подемете тази инициатива за популяризиране и отразяване на историческата дата на национално ниво и вярваме, че ще намерите подходящите за целта средства.

Възвръщането на областта е сред най-значимите събития в живота на Третата българска държава и единствената реално възвърната територия в пределите на България. И това събитие не трябва да се забравя, а да се помни от всички българи!

С уважение,

Коалиция от партии „Продължаваме Промяната - Демократична България“ - Добрич

c