Понеделник, 03 юни 2024

03.06.2024

Последвайте ни

В сайтовете на 96% от институциите в България има обособена секция „Достъп до информация“, сочи анализ на Програма достъп до информация

В интернет страниците на 96% от институциите в България има обособена секция „Достъп до информация“, 4% - нямат. Това показва анализ на Фондация Програма достъп до информация (ПДИ). Резултатите от проучването бяха представени по време на пресконференция онлайн.
В периода 1 март - 29 април 2024 г. екип от девет експерти на ПДИ прегледа и оцени интернет страниците на 560 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, включително общините, публичноправни субекти и независими органи на власт. Целта на проучването е да се оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация за активно публикуване в интернет и как отговарят на заявления за достъп по електронен път. Проучването през 2024 г. се провежда в рамките на проект „Консултативен център за достъп до информация и прозрачност“ с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.
Според проучването 67% от институциите имат разяснителна информация за упражняването на правото на информация. При 98% от институциите са публикувани текстовете на проекти за нормативните актове. 96% публикуват мотивите към проектите за нормативни актове. 84% са публикували годишен отчет по изпълнението на Закона за достъп до обществена информация. Миналата година процентът е бил 81.
При 73% от институциите на интернет страниците им е публикуван бюджетът за текущата година, 23% от институциите са публикували финансовите отчети за миналата година. Общо 56% имат линк към профил на купувача на институцията в националната електронна платформа за възлагане на обществени поръчки.
Общо 64% от общините са публикували Общия устройствен план, а 77% са публикували своя регистър за разрешения за строеж.
Въз основа на индикатори за изпълнението на задълженията за активно публикуване на информация, системата на проучването генерира различни рейтинги. Най-висок рейтинг на активната прозрачност от централните органи на власт имат Министерството на отбраната, на правосъдието и на финансите. От органи на местно самоуправление най-добре са се представили Сливен, Банско и Белослав. От областни администрации най-висок рейтинг имат Видин, Шумен и Велико Търново.
В рамките на проучването са подадени 560 електронни заявления с искане за предоставяне на информация за общия брой на постановените съдебни решения през 2023 г. по дела срещу решения по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) на всяка от оценяваните администрации. 490 от институциите са отговорили в срок, 37 са отговорили след срока, а от 33 се очаква отговор.
За 2022 г. към институциите са подадени 12 924 заявления по ЗДОИ, а данните за 2023 г. скоро трябва да бъдат публикувани. Около 10-12 000 заявления за достъп до обществена информация се подават годишно в последното десетилетие, каза в края на м.г. в интервю за БТА адвокат Александър Кашъмов, изпълнителен директор на Фондация „Програма достъп до информация" по повод Международния ден за достъп до информация.

c