Събота, 15 юни 2024

15.06.2024

Последвайте ни

В центъра на Стара Загора няма да влизат дизелови автобуси на градския транспорт от юни, каза заместник-кметът Радостин Танев в интервю за БТА

От юни т.г. в центъра на Стара Загора няма да влизат дизелови автобуси на градския транспорт, а маршрутите ще се обслужват от електрически превозни средства. Това каза в интервю за БТА заместник-кметът на община Стара Загора Радостин Танев.
Това ще стане възможно след приетата през 2023 г. нова транспортна схема на градския транспорт в града, която ще бъде въведена в средата на годината. „Дизеловите автобуси ще преминават в по-широката част на центъра, което ни гарантира, че ние ще подобряваме качеството на въздуха в централна градска част“, посочи той. И заяви, че малко повече от година след като бяха въведени в експлоатация първите електрически возила, обслужващи градския транспорт на общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“, те се приемат добре от ползвателите. „В началото имаше различни притеснения от страна на гражданите, но чисто икономически стоят добре от гледна точка на разходите при използването им. Това е един екологичен транспорт, който ние трябва да надграждаме и подобряваме“, допълни още ресорният заместник-кмет. 
Той обясни, че пилотното въвеждане на безкондукторно таксуване в градския транспорт също се приема добре. Новият метод за таксуване беше първоначално внедрен само в превозните средства, обслужващи линиите от градския транспорт с номера 3 и 8. „Целта ни е да стигнем до момент да няма кондуктори, а контрольори, които ще влизат на инцидентни проверки“, посочи Радостин Танев. Той обясни, че преди това се работи върху въвеждането на още начини за закупуване на превозни документи - като картово плащане. „Напреднали сме доста в процеса, който не е много лек. Но този метод трябва да бъде имплементиран и при нас“, каза той. И подчерта, че в момента се работи върху идеи за допълнителна дигитализация и вкарване на иновации в превозните средства, което ще даде възможност за по-добро отчитане колко граждани има в автобуса, колко от тях са заплатили и т.н.
Заместник-кметът обясни, че в напреднал етап на проектиране е и идея за изграждане на нови спиркови заслони в целия град, които да бъдат иновативни. Както и да има изградено видеонаблюдение към тях. Той припомни, че доста често именно спирките и информационните табла на градския транспорт са жертви на вандалски прояви, като коментира, че за съжаление все още има такива набези и се дават средства за техен ремонт.
Повече от година откакто зае поста заместник-кмет на община Стара Загора, Радостин Танев отчита, че предизвикателствата в работата като заместник-кмет са непрестанни и изключително интересни. Бих казал, че направихме една доста динамична година. Променихме посоката и на работа в ресора, каза той. И посочи инициативите по отношение на разделното събиране на отпадъци и цялостната работа по проблемите с отпадъците, с незаконните замърсявания. Това е един проблем, който не стои само пред община Стара Загора. Бих казал, че стои на национално ниво. Смятам, че трябва да се вземат по-сериозни мерки в тази посока, заяви заместник-кметът.
Той каза, че в общината вече има поставени фотокапани на основните места, в които се забелязват такива незаконни замърсявания. „Има доста хора, които са глобени през изминалите месеци за незаконно изхвърляне на отпадъци. Актове за установяване на административно нарушение бяха съставени на около 30 души, които са били хванати да изхвърлят нерегламентирано отпадъци. Някои от тях почистиха това, което са направили, други - не. Но ние няма да се откажем и ще бъдем безкомпромисни към хората, които правят тези незаконни замърсявания. Защото това коства изключително голям ресурс на община Стара Загора, т.е. на всички граждани на Стара Загора. А и всички граждани трябва да бъдем отговорни към природата и екологията в общината, каза Радостин Танев. Закупените през 2023 г. фотокапани са десет, като през тази година се очаква те да увеличат двойно броя си.
От незаконни замърсявания през м.г. са почистени около 300 тона отпадъци. „Те са на различни точки и за съжаление гражданите, които замърсяват, стават все по-изобретателни. Тази година ще наблегнем върху замърсяванията с биологичен отпадък на Аязмото. Има доста хора, които, хранейки безстопанствените животни, правят сериозни замърсявания, посочи Танев.
Той представи и друг приоритет пред местната администрация - борбата с безстопанствени животни. „През 2023 г. спрямо 2022 г. имаме два пъти повече кучета, които са регистрирани. Забелязва се и двойно увеличение на четириногите, които са чипирани и кастрирани, но лошото е, че все още има недобросъвестни стопани, които в някакъв момент просто изхвърлят своите животни - дали пред приюта, или най-често просто ги изоставят“, обясни ресорният заместник-кмет. И през тази година ще продължи акцията по безплатно кастриране на домашни животни по селата, а през 2023 г. в нея са се включили голям брой стопани, които са кастрирали кучетата си. „Втората акция, която е по предложение на общински съветници, е за безплатна регистрация на кучетата в общината. Това е важно, защото тогава ще имаме ясна отчетност каква е популацията в Стара Загора и ще извършваме по-голям контрол“, каза Танев. Предстои съвсем скоро жителите на общината да имат възможността да направят онлайн регистрация на домашните си любимци. „Това е един изключително опростен и лесен начин, които ще даде възможност хората да го правят от дома си“, посочи заместник-кметът. 
Друго нововъведение беше експериментално изпробване на т.нар. мигащо зелено на светофарните уредби в града. „Първите данни сочат, че има намаляване на пътнотранспортните произшествия на светофари след въвеждане на пилотния проект. За всички ни в началото беше малко странно, когато беше въведено мигащото зелено, но важно е, че хората свикнаха с това и има положителен резултат“, обясни Радостин Танев.
През изминалата година беше направена и една много важна стъпка към т.нар. зелена Стара Загора, а именно паспортизацията на дърветата. „Първият етап премина и всички дървета са заснети. Тази година ще започне следващият етап, който е директната паспортизация на дърветата. По този начин ще знаем състоянието на дървото, трябва ли то да бъде окастрено, трябва ли да бъде по един или друг начин премахнато“, обясни Танев, който отбеляза, че  само в Стара Загора има 123 000 дървета. Това на практика означава, че живеем в гора. Естествено, голяма част от тези дървета са на голяма възраст, което от една страна е много добре, но от друга - не толкова, тъй като е възможно да станат опасни, посочи Танев. Стара Загора е най-зеленият град в България спрямо населението. И ще продължаваме да поддържаме това, заяви заместник-кметът. Той каза, че през настоящата година предстои да бъдат изпълнени предписания за премахване на такива опасни дървета, но след това ще бъдат засадени нови дървесни видове на същите места. Танев заяви, че се предвижда за втора поредна година да се състои акцията „Заедно за една по-чиста и зелена Стара Загора“.

c