Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Румънка, внучка на бивш кмет на Балчик, подреди изложба за кралица Мария в "Двореца"

Нейната майка е единствената в света Балчика, кръстена на Белия град

„Една мечта, отлята от бронз“ е наречена изложбата на Оана Мария Кажал, която е представена в Каменна зала на ДКИ „КЦ „Двореца“ в Балчик.

Авторката е изтъкната фигура в театъра и визуалните изкуства. Тя е родена в Букурещ и има диплома от Института за театър и кинематография в столицата. Започва своето артистично пътуване на запад със значителни постижения в театъра, като получава магистърска степен по изящни изкуства и драматургия от Калифорнийския университет в Сан Диего със стипендия от Асоциацията на американските театрални критици. Понастоящем Оана живее в Монреал, Канада и с подкрепата на своя съпруг, д-р Щефан Кажал, и тяхната дъщеря премества през последното десетилетие творческия си фокус към модерните визуални изкуства.

Изложбата „Мечта, отлята от бронз“ е искрена почит към кралица Мария от Румъния, разположена на фона на Балчик, място от лично значение за Оана. Кралица Мария, не просто като историческа личност, е част от интимния разказ на авторката, преплетен с историческото наследство на нейното семейство. Дядото на Оана, Октавиан Мошеску, е бил кмет на Балчик и възлага на скулптора Оскар Хан да създаде бюст на кралица Мария, който служи като вдъхновение за заглавието на настоящата изложба. Майката на Оана, на име Балчика, отдава с името си почит към града, в който е родена, и към българското културно наследство. 

Представена в Каменната зала на Двореца-Балчик от 31 май до 23 юни, изложбата представлява втората част на проекта на румънската асоциация DAR Development, посветен на духовната вселена на кралица Мария. Чрез своите вълнуващи колажи Оана Мария Кажал изразява мечтателна почит към кралица Мария, смесвайки историческо уважение с лична връзка и превръщайки „Мечта, отлята в бронз“ в дълбоко преживяване на културната и семейна памет.

c