Събота, 15 юни 2024

15.06.2024

Последвайте ни

През миналата година през летище "Пловдив" са преминали 230 хиляди пътници

През миналата година през летище "Пловдив" са преминали 230 хиляди пътници. Съветът на директорите е провел преговори с 30 авиокомпании и могат да бъдат разкрити шест дестинации за една година. Това каза председателят на съвета Дойчин Ангелов по време на среща в Областната администрация, целяща да подпомогне разширяването на Фонда за развитие на летище "Пловдив", съобщиха от пресцентъра на администрацията.
По думите на Ангелов за постигане на тази цел е необходимо съдействие и подкрепа от страна на всички общини в Южен централен район. Летището има капацитет да обработи един млн. пътници за година, но за откриване на нови авиолинии са необходими стимули и облекчения за авиокомпаниите.
Областният управител Илия Зюмбилев каза, че е обсъдил възможностите за възобновяване на полетите от летище "Пловдив" до Милано с Джузепина Дзара, извънреден и пълномощен посланик на Република Италия в Република България, която е готова да окаже съдействие при преговорите.
На срещата присъстваха областните управители на Смолян Захари Сираков и на Пазарджик Валентина Кайтазова. Обсъдиха се възможностите за политическа, обществена и финансова подкрепа за Фонда. Областните управители отбелязаха, че ще изявят волята си за съдействие чрез Областните съвети за развитие, на които ще бъде разгледан въпросът за стратегическото значение на летище "Пловдив" и неговото функциониране.
От средата на декември миналата година летище "Пловдив" има нова линия до Манчестър, Великобритания. Тя ще бъде с един полет седмично и ще бъде до края на март тази година. 

c