Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

В Каварна започна Националният фестивал на любителските театри

Двадесет и шестото издание на Националния фестивал на любителските театри „Каварна 2024 “ се откри днес в морския град. Той се организира от Община Каварна и НЧ „Съгласие – 1890“ и преминава под патронажа на кмета Елена Балтаджиева.
Театралната сцена на читалището се превръща в притегателен център на 24 любителски състава от страната, дошли да представят своето театрално любителски изкуство.
През фестивалната седмица гостуващите състави ще бъдат оценявани от компетентно жури с председател Стефан Спасов, актьор, режисьор, директор на драматичен театър „Йордан Йовков“ Добрич.
Театралният форум бе открит от кмета на Каварна Елена Балтаджиева, която изтъкна, че вече 26 години Националният фестивал на любителските театри с международно участие отстоява присъствието си в културния календар на града.
"Дадохме му и определението „Фестивалът – любов!“ Защото театърът се получава само с взаимна любов и вяра. И колкото повече има любов и вяра, толкова повече се изразява творческата лудост и радост от играта на сцената, от допира с дъха на публиката" и "Театърът, макар и любителски, носи своя вечен смисъл на изкуство, изпълнено с движение на чувства и мисли между сцената и зрителите в залата. Театърът е голямата магия", посочи още кметът.
На тържествената церемония по откриване на ХХVІ-то издание на Националния фестивал на любителските театри „Каварна 2024“ огънят на Мелпомена запалиха най- младите актьори от Читалищен театър „Проф. Гочо Гочев“ при Народно читалище „Съгласие – 1890“ – Инна Василева и Янаки Георгиев.

Първата театрална вечер на фестивала откри Театрална школа „Талантино“ при Военен клуб гр. Бургас с пиесата „ Домът на Бернарда Алба“ от Федерлико Гарсия Лорка. По-рано, през деня зрителите аплодираха три представления от гр.Разград – „Районна болница“ от Христо Бойчев, гр. Суворово – „Вражалец“ на Ст. Л. Костов и с. Драганово – „ Ревизор“ на Н. Гогол.
Театралният фестивал на любителските театри е единственият фестивал, в който няма ограничение за жанрове и възраст. Заглавията на пиесите, които предстои да видим през тази седмица красноречиво ще докажат отново смисъла, силата и любовта към театралното изкуство.

c