Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Тримата най-крупни производители на олио са с мощности в област Добрич

Трите водещи компании в производството на олио в България имат производствени или складови мощности в област Добрич.

Според информация на „Капитал“ най-големият производител на олио в страната е "Олива". Приходите на компанията за 2020 г. надхвърлят 1 млрд. лв., печалбата - над 45 млн. лв. Основните приходи в дружеството са от продажба на слънчогледово масло, главно за износ на едро. Трите производствени центъра на дружеството - край Варна, в Кнежа и в Полски Тръмбеш, позволяват преработка 700 хил. тона семена годишно. "Олива" е с краен едноличен собственик Ангел Георгиев.

"Олива", Добрич

Маслозаводът в Добрич е с нов собственик от днес, възобновява дейността си

През септември 2020 година „Олива“ АД стана собственик на маслозавода в Добрич, който купи от „Калиакра“ АД. Сделката беше на стойност над 2 милиона долара. Новият собственик обяви намерение да възобнови производството на завода, който е бил сред структуроопределящите за региона.

Втора по приходи е "Папас олио" - собственост на Георги Ташев. Дружеството има рафинерии в Ямбол и Балчик, както и инсталация за производство на студено пресовани растителни масла в Бяла Слатина. Чрез фирмата си "Сент Жиран" Георги Ташев притежава и маслодобивната фирма в Балчик "Сън фуудс". Сумарният оборот на двете дружества за 2020 г. надхвърля 555 млн. лв. В миналото участие в групата е показвал и украинецът Олександр Минов, който сега контролира "Бисер олива".

"Папас олио", Балчик

Следва "Клас олио" от  село Карапелит. Семейната компания е създадена през 90-те години на миналия век от турски предприемач с подобен бизнес в Турция. По-късно бизнесът е наследен от съпругата Нермин Йълмаз и сина Мертгюн Йълмаз, които през миналата година продадоха компанията на варненския преработвател на белени семки "Меджик флейм" - собственост на Едуард Багдасарян. Двете фирми се намират на 13 км една от друга.

"Клас олио", Карапелит

Топ производител е "Олива", която обаче не произвежда олио за българския пазар. Така основни играчи на местния пазар са следващите в подреждането: "Клас", "Папас", "Бисер Олива" и т.н. Актуални финансови данни за 2021 г. няма, но отчетите през последните години показват възходящ тренд в бизнеса, сумарни приходи на дружествата в сектора над 2 млрд. лв. (вероятно и от други дейности) и печалба общо около 90 млн. лв. Видимо всички предприятия трайно са на плюс. Освен това заетите във фабриките не изглеждат много - около 2000 души в 15-те компании.

КЗК разреши обединение на слънчогледовия пазар: “Меджик флейм” и “Клас олио”

Производството в България върви по две линии - основно за износ и към 20 - 30% за местен пазар. Във всеки случай говорим за милиарди левове - толкова е износът през миналата година, което е трикратно увеличение само за пет години. За милиард е и износът на слънчоглед и белени семки. В зависимост от цената местната консумация на олио е за около половин милиард, като малка част е внос. Рядко слънчогледово масло се ползва и за биодизел, има приложение и в някои индустрии.

“Меджик флейм” очаква ръст на приходите и старт на нова линия в завода в Добрич

"В България се консумират около 100 хил. тона олио годишно. Това е около една осма от потенциалните количества на пазара на олио. Страната ни изнася около 500 хил. тона олио на година", коментира за "Капитал" Ангел Георгиев, собственик на "Олива".

"През декември 2021 г. тон олио се търгуваше за 1400 долара, в февруари преди войната - за 1500 долара на тон. В началото на март цената вече е на невиждано в историята ниво от 2500 долара на тон. В момента е около 1900-2000 долара на тон", уточнява Ангел Георгиев.

В същия период очаквано нагоре се изстрелва и цената на тон слънчоглед - до над 1000 долара, но и тук посоката е на успокояване.

Представители на сектора изчисляват, че над 80% от себестойността на литър олио зависи от цената на слънчогледа. Останалите фактори са производствените разходи (за пресоване, екстрахиране, рафиниране), разходите за опаковане, транспорт и дистрибуция, заплатите, данъците, печалбата.

"Цената на ел. енергията за последните години беше 68-70 лв. за мегават. Средната цена миналата година достигна 110 лв. за мегават, а имаше периоди и по 160-170 лева. За периода на реколтата 2020-2021 средната цена на тока за всеки преработен тон е около 6.5 долара. През октомври 2021 тя стана 23 долара", прави изчисления Ангел Георгиев.

Разходите за производство на литър олио са се увеличили почти двойно, а търгуваме борсова стока, обобщават хора от сектора.

Собственикът на "Олива" е категоричен, че дефицит в България няма как да има, но пък евентуална забрана за износ ще бъде пагубна за целия бранш и ще бъде съпътствана с множество фалити. По негови изчисления, отчитащи наличието на запаси от слънчоглед от миналата реколта, количествата от новата, вече потребеното и изнесено олио и слънчоглед, както и капацитета на фабриките, излиза, че до новия сезон на 1 август 2022 г. страната ще има или запас от 200 хил. тона олио, или еквивалента му - 470 хил. тона слънчоглед.

c