Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Мариан Колев: Между 300 и 400 работни места се откриват в новия Търговски парк Добрич

Започва подготовката за изграждането на кино. Официалното откриване ще е през март с грандиозно събитие

Мариан Колев е основател и изпълнителен директор на веригата хипермаркети за детски и бебешки стоки „Хиполенд“, член на УС на Сдружение за модерна търговия. Той е собственик на Търговски парк Добрич, в който първите седем обекта отвориха врати в средата на декември -  Lidl,  TEDi, Orange, Sport Vision, Lilly,  KiK и 1 minute. Следващата група търговски обекти - магазини и заведения, ще бъдат открити през януари, като се очаква тогава да започнат да посрещат клиенти и детски кът Capella Play, ресторант Capella, Хиполенд, аптека Propolis, LA pizza, дюнери и др. През март 2024г. ще заработи и останалата група обекти, които са сключили договори за своите брандове. Първата копка бе направена преди година. Тогава Мариан Колев обяви, че в Добрич е първият търговски парк, който „Хиполенд“ изгражда, което е ново направление в работата на компанията. Той се изгради на мястото на рушащия се десетилетия наред бивш обувен завод в града. Модерният търговски център е разположен на  37 000 кв. м, а застроената му площ е 16 306 кв. м.  Предвидени са  22 големи /с площ между  250 и 2400 кв. м/, 8 средни и още 7-8 по-малки обекта /за местни търговци и услуги/. В търговския център ще има обекти на големи вериги (някои от които за първи път влизат в Добрич), много зеленина, детска площадка и кът за хранене на открито. Огромен паркинг гарантира паркирането на 340 автомобила, като са поставени и 8 зарядни станции за електромобили (вкл. 2 х 150 kW). Инвестицията е 15 милиона евро. „Търговски парк Добрич е проект с бъдеще, разположен на място с история“, сподели инвеститорът. 

Г-н Колев, как оценявате присъствието си с новата инвестиция в Добрич?

Резултатите от първите дни на седемте магазина, които вече работят, са повече от добри. През януари ще отворят още три обекта, а в началото на март се надявам 85% от помещенията в парка вече да са готови за откриване- работим по тях. Вярвам, че когато това се случи, всички ще са още по-доволни, тъй като всеки нов обект привлича все повече посетители. Доказа се, че Добричлии имат нужда от такова място за пазаруване.

Колко обекта да очакваме да има в парка?

Освен тези седем, които вече работят, имаме още към 15 подписани договора. Отделно, в процес на преговори са още толкова, като за голямата част от тях финализирането на договорите е въпрос на дни. След като миналата събота отвориха Lidl, TEDi, Orange, Sport Vision, Lilly,  KiK и 1 minute, интересът на търговците към проекта се засили още повече.

В България често се случва така – когато се прави нещо на ново място, от нов оператор (защото ние имаме опит в играчките, но не и в опериране на ритейл паркове) има един лек скептицизъм, недоверие. Но търговците обменят информация помежду си и когато видят, че паркингът е пълен и няма къде да спреш, тогава става съвсем различно.

Един от въпросите, които добричлии често поставят, е дали в Търговски парк Добрич ще има кино. Самият Вие при първата копка споделихме, че много бихте искал това да се случи. Каква е ситуацията към днешна дата?

Да, на 90% е сигурно, че ще направим и кино. Първоначално бяхме решили, че ще има кино, но впоследствие проектантите изразиха мнение, че е трудно кино да се впише в ритейл парк заради спецификата на сградата, която трябва да е по-висока, за да се осигури амфитеатрално разположение на местата. Опасенията им бяха, че няма да е естетически издържано, ако сред ансамбъла от сходно изглеждащи сгради се изгради по-различна. Но, в крайна сметка, намерихме решение. Няма да правим по-висока и по-различно изглеждаща сграда. За нас беше важно да отворим първите обекти преди Коледа, затова екипът ни, който се занимава с проектиране, беше ангажиран с въвеждането на парка в експлоатация. Сега вече работят приоритетно върху проекта за киното, след което кинооператорът ще нанесе своите корекции и ще започнем изграждането, за да можем в най-скоро време да предложим на жителите и гостите на Добрич ново модерно кино. Предвид спецификата му е трудно да кажа дали ще заработи от 1 март или от май, но смятам, че това не е толкова важно. Зная, че Добрич не само има нужда, но е един от градовете, където хората харесват да ходят на кино. Затова смятам, че ще е много важно това да се случи. Сигурен съм, че киното ще бъде посрещнато с голямо вълнение от малки и големи. Надявам се, че и детският център „Capella Play“ ще бъде много добре приет. Той е по-различен от масовите детски центрове, където се правят рождени дни. Смятам, че наред с киното, това също ще бъде нещо различно и интересно за града.

Предвиждате ли да има официално откриване на Търговски парк Добрич?

Да, плановете са това да се случи на 1 март, когато ще направим голямо събитие с някои популярни изпълнители, свързани с Добрич.  Освен това предвиждаме периодично да организираме събития от местен характер, които също да носят радост на добричлии, защото за нас е важно това място да бъде приятно за хората и тук да се случват вълнуващи и различни неща.

Доволен ли сте от решението Ви именно в Добрич да бъде първият търговски парк, който правите?

Много приятели ми задават въпроса: „Как реши да инвестираш толкова много и то на едно място, което ти е далеч?“ И аз им обяснявам, че, понякога нещата се случват, защото трябва да се случат. Преди първата копка през ноември 2022 г. бях идвал в Добрич само веднъж. Градът ми хареса и смятам, че е подценен. Вероятно и затова, че е в близост до Варна, но кой е казал, че Добрич не трябва да има своя търговски център, своята зона за забавления? Видях възможност и я реализирах!

Мисля, че Добрич е прекрасен град, с добри и мили хора и използвам възможността да им пожелая светла Коледа, изпълнена с топлина и щастие и една здрава, успешна и благодатна 2024 г! 

c