Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

КЗК разреши обединение на слънчогледовия пазар: "Меджик флейм" и "Клас олио"

Производителят на белен слънчоглед получи одобрение от КЗК за сделката с един от най-големите преработватели в страната. Общият оборот на компаниите за 2018 г. е близо 170 млн. лв.

Производителят на белен слънчоглед "Меджик флейм" планира да придобие един от най-големите преработватели на селскостопанска продукция в страната "Клас олио" и свързаната с него "Кабакум груп - импорт експорт". Това става ясно от заявление, подадено в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която трябва да разреши сделката. Според него, концентрацията може да окаже въздействие върху пазара на слънчогледово семе и екобрикети. Общият оборот на трите компании за 2018 г. е близо 170 млн. лв.

"Меджик флейм"

е регистрирана през 2009 г., сега е с едноличeн собственик Едуард Багдасарян. Компанията първоначално се занимава с търговия със зърно, но пред няколко години инвестира и в завод за белен слънчоглед в Добрич. От отчета й за 2018 г. става ясно, че фирмата очаква печалбата й от тази инвестиция да е от порядъка на 5-15% от приходите. Дружеството има сключен дългосрочен договор за изкупуване на белен слънчоглед с китайската държавна компания ACN Worldwide Ltd. Shanghai, както и с европейски клиенти. Предприятието използва отпадъчните люспи за производство на екобрикети и пелети, които могат да се използват в топлоелектрически централи и от домакинства. В предстоящата класация "Капитал 100" дружеството е сред тези с най-растящи приходи. Справка в Търговския регистър показва, че наскоро компанията е увеличила капитала си с 3 млн. лв. до 3.005 млн. лв. Според последния публикуван отчет за 2018 г. приходите й нарастват с 30%, а печалбата се увеличава 3.5 пъти.

"Клас олио" е един от най-големите производители на олио в страната и третата по големина компания в област Добрич с приходи от 78.5 млн. лв. за 2018 г. Фабриката й се намира в село Карапелит и освен олио прави също добавки за биогорива и субпродукти. Приходите й са основно от продажба на бутилирано олио, като около 60% е за вътрешния пазар, а останалото се изнася. От отчета й се вижда, че ръстът на приходите за 2018 г. се дължи на технологични подобрения в производството, както и на увеличен износ. През миналата година "Клас олио" откри нови производствени мощности за увеличаване на капацитета с инвестиция от 3 млн. лв. Собственик на компанията е Нермин Йълмаз.

Според уведомлението основната цел на сделката е диверсификация на продуктовото портфолио на „Меджик Флейм“ ЕООД и търсенето на синергии – икономии от мащаба и обхвата на общите за двете допълващи се производства дейности. Концентрацията ще позволи на обединената група да постигне синергии на разходите в производството и дистрибуцията, продажбите и предлагането, както и на общите и административни разходи.

В хода на проучването Комисията установи, че на пазара на производство и продажба на екобрикети обединената група формира незначителен пазарен дял. Тази стопанска дейност не е основна за нито едно от предприятията и не би могла да породи притеснения за конкурентната среда.

По отношение пазара за производство на натрошено слънчогледово семе/чипс „Меджик Флейм“ ЕООД формира дял от 5-10 % от реализираните продажби за 2018 г., а „Клас Олио“ АД има пазарен дял от 10-20 %.

Повече може да прочетете в АГРО Добрич – новия сайт от групата на ProNews Добрич и първия специализиран в тематиката на селското стопанство за региона.

c