Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Роботи сервират и чистят в ресторант в Тюленово (ВИДЕО и СНИМКИ)

Иновативни помощници, интерактивни атракции и автоматизирани поръчки - революция в обслужването на гостите

Първите роботи сервитьори и чистачи дебютират по българското Черноморие в ресторанта на хотел "Тюленово". Тези автоматизирани помощници предлагат нови възможности и преживявания както за гостите, така и за персонала на заведението. Роботите са добавка към екипа от хора и изпълняват прости задачи, освобождавайки служителите от повтарящи се и времеемки операции.

В ресторанта на хотела се използват роботи-сервитьори и един робот-чистач. За всеки от тях има съответен сервитьор, който координира дейностите им. Машините имат различни режими на работа, но най-често използваните са доставяне на храна и настаняване на гостите. С режима за доставки роботът може да бъде програмиран да носи храна или празни чинии на различни места, докато с режима за настаняване може да отведе гостите до тяхната маса, бара или да им покаже къде се намира тоалетната. Роботите също могат да работят на различни етажи, но се нуждаят от асансьор.

Управителят на хотела и ресторант "Тюленово" Радослав Русев обяснява, че решението да закупят роботите е взето преди шест месеца, когато е излязъл нов ъпдейт на софтуера, който поддържа български език. Роботите са способни да комуникират с гостите на различни езици, основно на английски, но откакто работят са били използвани също на полски, румънски и немски.

Освен полезни помощници, роботите се превръщат в атракция за посетителите, особено за децата. Те се радват на вниманието и интеракцията с роботите, особено привлечени от светлинните ефекти, които излъчват вечерта.

Роботите са забавни. Могат да донесат например бутилка уиски с готина уестърн музика или дори да говорят като каубои от Дивия Запад. Могат да поздравят рожденик с няколко песни за рожден ден или да предадат поздрави от една една компания хора на друга, на съседната маса, например.

Механизираните сервитьори могат да разказват дори какво носят на масата. Всичко е възможно, стига собственикът на робота да му е задал правилните команди и да прояви креативност. Възможно е да бъде и скучен, стига това да е целта и концепцията.

Роботите все още нямат индивидуални имена, но от завода идват с името Бела и носят отличителните белези на котка. На екрана се показват муцунка, очи и мустачки, самият дизайн на робота наподобява котка с уши и опашка. Ако бъде погален, започва да контактува с човека, срещу него. Нивата на товарния отсег са четири, като всяко има силиконова подложка за лесна поддръжка.

Скоростта на робота може да се регулира, включително колко бързо да носи храна и с каква скорост да се връща, ако е празен или ако носи празни чинии. Роботът има сензори, които определят дали в товарния отсек има храна или е празен. Товаримостта му е до 40 килограма, всеки сервитьор е инструктиран как да го ползва.

Роботът може да преминава прагове с до 2 сантиметра височина. Най-горещите ястия, като сачове например, не могат да се сложат на робота, защото излъчват много висока температура.

Роботите разполагат с множество сензори, лазери и камери отгоре, отпред на корпуса и в основата си, които не записват, не са свързани и към интернет, а единствената им цел е да следят за безопасността и ориентацията на робота. Има и система, която засича, къде са останалите “Бела” в залата, за да не стават инциденти. Роботите имат карта, по която се ориентират в заведението, имат и програмирани маршрути, зареждат се на докинг станции.

Роботът чистач може да чисти по определени маршрути, най-често активните зони - зад бара, различните коридори в ресторанта или хотела. Самият робот има станция, където автоматично зарежда препарати и вода. За да изчисти един средно голям ресторант са му нужни около 1,5 л вода. Роботът чистач е икономичен, като мете, мие, подсушава и не оставя следи след себе си. Може да мие по няколко пъти на ден и не е шумен, така както са други машини за миене, които изискват и човек, който да ги управлява. Роботът може да обработи 1000 кв.м площ в рамките на 40 минути.

Новите сервитьори не са перфектни, понякога сензорите им имат проблем с яркото слънце. Тесните пространства също не са сред любимите места. Радослав Русев обяснява, че все още роботите са в тестов период и се настройват, а разполагат и с гаранция от 75 000 километра пробег.

Управителят на хотел и ресторант “Тюленово” не смята да инвестира в повече роботи засега. Изчислил е, че тези четири робота са му достатъчни. Догодина предстои да внедри и система за автоматични поръчки от масите през телефон или таблет с QR код. Автоматизирането на процесите в кухнята също все още не е на дневен ред, защото изисква голямо преустройство на кухненската част в ресторанта.

c