Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Проучване „Партньорства за развитие“

Усъвършенстване на мониторинга и оценката на партньорствата в провежданата  политика за регионално развитие в Добричка област е една от целите на проект „Партньорства за развитие“, финансиран по процедура BG05SFOP001-2.025 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез подбор „Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политики и законодателство“ Приоритетна ос № 2 „Ефективно и професионално управление в партньорство с гражданското общество и бизнеса на ОП „Добро управление“. Той се осъществява от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" и Община Тервел.

Дейност 1 по проекта е "Проучване на практиките за граждански  мониторинг върху изпълнението на политиката за регионално развитие  в 8-те общини на Добричка област  и дефиниране на модели за създаване на партньорства за интегрирани териториални инвестиции в община Тервел в сферите на енергийната ефективност и опазването на околната среда.  Отправяне на предложения/препоръки за  актуализации на ПИРО на община/общини,  за  подобряване на консултативните процеси за планиране, реализация и мониторинг на политиките за  регионално развитие, механизми за взаимодействие за създаване на партньорства за ИТИ   и за широка обществена подкрепа за предложените проекти."

Целите  на проучването са да се направи мониторинг върху работата на общинските администрации в област Добрич при изпълнение на принципа за партньорство съгласно чл.2 ал.2 т. 6 от Закона за регионалното развитие и да се изведат препоръки и добри практики, както и да се подпомогне  успешното  прилагане на политиката за интегрирано териториално развитие в общините от област Добрич през новия програмен период с оглед на факта, че тази политика променя фокуса „от подкрепа на населените места към подкрепа на територии и от секторно ориентирани инвестиции към интегрирани териториални инвестиции“. В контекста на тази политика партньорствата са задължителен елемент за кандидатстване и осъществяване на интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) с подкрепата на Програма „Развитие на регионите“ за периода 2021-2027 г. (ПРР) и другите секторни програми,  като предложи идеи и препоръки за ефективно прилагане на принципа на партньорство.

На първи етап се проучва наличният опит и практики в прилагането на принципа за партньорство при реализирането на общинските планове за развитие на 8-те общини от Добричка област  2014-2020 г. Обследвано е как в новите Планове за интегрирано развитие на общините (ПИРО) и в  други стратегически общински документи, провеждащи секторни политика през периода 2021-2027 г., е заложено да бъдат реализирани партньорствата за регионално развитие. Те са оценени от гледна точка на  законовото изискване за „партньорство, публичност и прозрачност на всички нива при осъществяване на планирането, програмирането, финансирането, наблюдението и оценката“ съгласно чл. 2 ал. 3 на  ЗРР,  изискванията на Програма „Развитие на регионите  2021-2027 г. ( ПРР)  и частта в ПИРО в изпълнение на чл. 13 ал. 3 т.5 на ЗРР. 

През призмата на партньорствата се анализират възможностите в използването на ресурсния потенциал на всяка една от общините. Направена е оценка доколко идентифицираните нужди на заинтересованите страни могат да прераснат в идеи за ИТИ.   

Първият етап от проучването включва:

Първа част: Преглед на законодателството, регламентиращо провеждането на политика за регионално развитие в България от 1999 г. и до днес. В тази част е проследена еволюцията на принципа за партньорство, публичност и прозрачност, прилагането на който в дейността на общините от Добричка област е във фокуса на вниманието на проучването. 

Втора част:  Преглед в прилагането  на принципа на партньорство, публичност и прозрачност при процесите на разработване и наблюдение изпълнението на общинските планове за развитие за периода 2014-2020 г. и плановете за интегрирано развитие на общините в Добричка област за периода 2021-2027 г. В тази част за всяка от общините в областта е направен мониторинг на изпълнението на разпоредбите на Закона за регионално развитие, отнасящи се до прилагане принципа на партньорство, публичност и прозрачност, който е един от основополагащите принципи   в политиката за регионално развитие. Изведени са добри практики, както и препоръки с цел оптимизиране на партньорствата и повишаване информираността на местните общности. 

Трета част:  ПИРО и Интегрирани териториални инвестиции ( ИТИ). В тази част е направен преглед на ПИРО на всяка от общините в Добричка област от гледна точка на проектни идеи, включващи ИТИ и тяхната съотносимост към Интегрираната териториална стратегия за развитие на Североизточен район. Направен е анализ на риска в прилагането на новия подход на ИТИ, предложен е организационен алгоритъм за разработване на концепции за ИТИ.

Проучването има за цел да подпомогне местните власти в прилагането на новия подход на интегрирани териториални инвестиции в настоящия програмен период, като насърчи прилагането на практики и механизми за  партниране и съгласуване на действията с бизнеса и гражданските организации. 

Предстои резултатите от проучването да бъдат представени на общините, Областния съвет за развитие и на народните представители от Осми многомандатен избирателен район Добрич. 

С проучването "Партньорства за развитие" можете да се запознаете тук.

Проект BG05SFPO001-2.025-0088
„Партньорства за развитие“,
стойност на проекта: 59 215.21 BGN

c